Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την επιλόχεια κατάθλιψη

gunaika-epiloxeia-moro
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που επηρεάζει περίπου το 12% των γυναικών. Τα συμπτώματά της μπορούν να είναι παρόντα σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Περιλαμβάνουν κακή διάθεση, συχνά κλάματα, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προσέφεραν ευχαρίστηση, προβλήματα στον ύπνο, μείωση ή αύξηση του βάρους, μείωση της ενεργητικότητας, υπερβολική ανησυχία ή άγχος, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή πρόκλησης βλάβης στο μωρό, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλικές επαφές, αισθήματα απόρριψης και σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, ζαλάδες κ.ά.

 Η νόσος συναντάται κυρίως σε γυναίκες με αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές πριν ή κατά τη διάρκεια της κύησης, σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που όμως κάνουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να δράσουν.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία στις ΗΠΑ του πρώτου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που προορίζεται ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη.

Το πλεονέκτημα της φαρμακευτικής ουσίας brexanolone είναι ότι δρα πολύ γρήγορα, σε δύο ημέρες, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνεται ενδοφλέβια σε ιατρικό κέντρο και η ασθενής να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες λόγω του κινδύνου λιποθυμίας που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Στις πιο κοινές παρενέργειες του φαρμάκου αυτού περιλαμβάνεται η υπνηλία ή η ξηροστομία.Το φάρμακο θα διατίθεται από τα τέλη του Ιουνίου στις ΗΠΑ.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία όταν είναι οξεία, μπορεί να είναι και θανάσιμη. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σκέψεις που να τις ωθούν να αυτοτραυματιστούν ή να τραυματίσουν το παιδί τους», δήλωσε η Τίφανι Φάρσιον, διευθύντρια του τμήματος ψυχιατρικών σκευασμάτων του κέντρου της FDA για την αξιολόγηση των φαρμάκων. «Η έγκριση για πρώτη φορά ενός φαρμάκου ειδικά για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή για θεραπεία».

Πηγή: iatrikanews.gr