Πώς επηρεάζει το τυρί τη χοληστερίνη μας;

turi
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το καταναλώνουμε κάθε μέρα στα διάφορα είδη του, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το τυρί είναι ανάμεσα στις πιο πιθανές τροφές να μας αυξήσουν τη χοληστερίνη, αναλόγως πάντα το είδος που καταναλώνουμε.

Το απολαμβάνουμε καθημερινά με το φαγητό, στο τοστ, στη σαλάτα κ.ο.κ. κι ενώ έχει θρεπτική αξία χάρη στην πρωτεΐνη και το ασβέστιό του, πολλά είδη του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά και χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι 1 φλιτζάνι τσένταρ έχει 131 mg χοληστερόλης και 24,9gr κορεσμένων λιπαρών, το ελβετικό τυρί στην ίδια ποσότητα φτάνει τα 123 mg χοληστερόλης και τα 24,1gr κορεσμένων λιπαρών, η φέτα 133mg χοληστερίνης και 22gr κορεσμένων λιπαρών, η μοτσαρέλα τα 88mg χοληστερόλης και 15,6gr κορεσμένων λιπαρών, η παρμεζάνα τα 88mg χοληστερόλης και τα 15,6gr κορεσμένων λιπαρών, η παρμεζάνα τα 86mg χοληστερόλης και 15,4 gr κορεσμένων λιπαρών κ.ο.κ.

Όπως είναι λογικό, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, με τη ρικότα, το κότατζ, το κατίκι, το ανθότυρο να είναι σε καλύτερη μοίρα.

Τι ακριβώς είναι η χοληστερόλη
Πρόκειται για μια εύπλαστη ουσία που βρίσκεται σε πολλές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και του κρέατος, ενώ και το ίδιο μας το σώμα παράγει χοληστερόλη στο συκώτι. Η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται μια ποσότητα χοληστερόλης για να λειτουργεί, αλλά αν συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, μπορεί να βουλώσει τις αρτηρίες, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και έτσι να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εμφράγματος κ.ο.κ.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης στο αίμα: η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη και η LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη. Αν η καλή είναι υψηλή και η κακή χαμηλή, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι μικρότερος.

Το 2015, η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαιτητικών Οδηγιών των ΗΠΑ άλλαξαν τις συστάσεις για την πρόσληψη χοληστερίνης, δηλώνοντας ότι «η χοληστερόλη δεν θεωρείται ανησυχητική στην υπερκατανάλωση».

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης, όπως το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, γι’ αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δούμε τη ζωή μας και τη διατροφή μας συνολικά. Αν έχετε βεβαρημένο ιστορικό και υψηλή χοληστερίνη, συζητήστε με τον γιατρό σας ή με έναν επαγγελματία υγείας για μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας βοηθήσει και φροντίστε να βελτιώσετε το βάρος σας, να κόψετε το κάπνισμα και να σηκωθείτε από την καρέκλα κι όχι μόνο να «κόψετε» το τυρί. Μην ξεχνάτε ότι με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής, η κατανάλωση τυριού έχει πολύ μικρότερες επιπτώσεις.

Ανεβάζει το τυρί τα επίπεδα χοληστερίνης;
Σύμφωνα με το National Cancer Institute, το τυρί είναι μια από τις κορυφαίες πηγές λιπαρών που ανεβάζουν τη χοληστερίνη στην αμερικάνικη διατροφή. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες του USDA από το 2015, δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των τροφών που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη και τα επίπεδα χοληστερίνης ενός ατόμου που τις καταναλώνει.

Ο κύριος ένοχος για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο τυρί φαίνεται πως είναι τα κορεσμένα λιπαρά, αν και τα αποτελέσματα των ερευνών είναι συγκεχυμένα με κάποιες να μη δείχνουν καμία πιθανή σύνδεση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και καρδιακών παθήσεων.

Πρέπει τελικά να το αποφεύγουμε αν έχουμε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης;
Λόγω του ότι οι έρευνες δεν δίνουν σαφή και ομόφωνα αποτελέσματα, δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια ξεκάθαρη γενική οδηγία για την κατανάλωση τυριού από όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δούμε τη διατροφή μας συνολικά, καθώς άλλες τροφές μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τη χοληστερίνη μας όταν τις καταναλώνουμε με τυρί.

Μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, σε άτομα που καταναλώνουν πλήρη γαλακτοκομικά, όπως το τυρί.

Όταν καταναλώνουμε τυρί, όμως, δεν είναι μόνο η χοληστερόλη το πρόβλημα. Τα περισσότερα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά δεν είναι ιδανικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος κι όσοι θέλουν να συνεχίσουν να τα καταναλώνουν, χρειάζεται να κάνουν προσαρμογές στη διατροφή τους, όπως π.χ. να μειώσουν το νάτριο από άλλες πηγές, όπως π.χ. επεξεργασμένες τροφές και κόκκινο κρέας.