Πόσο ωφέλιμες είναι στ’ αλήθεια οι ηλεκτρικές βούρτσες προσώπου;

bourtsa-katharismou-prosopou-omorfia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Βολικές, είναι σίγουρα. Αλλά ευεργετικές, χρήσιμες έως και απαραίτητες, πιθανώς όχι. Εδώ θα μάθετε όλα τα γιατί.

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα χέρια σας δεν είναι αρκετά για να ανανεώσουν την υφή και να αναβαθμίσουν την ποιότητα της επιδερμίδας σας. Το πλύσιμο του προσώπου με τα χέρια και ο καθαρισμός με τη χρήση λοσιόν μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα ικανοποιητικό σημείο όσον αφορά στην απομάκρυνση ρύπων και λιπαρότητας, αλλά η διαδικασία υπολείπεται δυο ακόμη σημαντικών κανόνων που διέπουν μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα: η απολέπιση και ο βαθύς καθαρισμός.  

Σε έναν φυσιολογικό κύκλο ανανέωσης του δέρματος (περίπου κάθε τριάντα μέρες), το πρόσωπό σας υφίσταται μια διαδικασία νέκρωσης και αναγέννησης κυττάρων, με σκοπό την υγεία και την λειτουργικότητα του δέρματος. Όμως, αν σε αυτή την περίοδο δεν συντελεστεί μια διαδικασία «διευκόλυνσης» της κυτταρικής ανανέωσης από εσάς τις ίδιες, είναι πιθανό τα νεκρά κύτταρα να φράξουν τους πόρους και να δημιουργηθούν οιδήματα, φλεγμονές, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα.

Οι λοσιόν, τα τζελ και οι αφροί καθαρισμού -όπως και οι κρέμες απολέπισης- που εφαρμόζονται με τα δάχτυλα ή με κάποιο σφουγγάρι είναι ένα πρώτο βήμα ουσιαστικής φροντίδας. Όμως, οι οικιακές συσκευές καθαρισμού και απολέπισης προσώπου μπορούν να πάνε την ανανέωση της επιδερμίδας σας ένα βήμα μακρύτερα. Ή, μήπως όχι;

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν είτε με ρεύμα είτε με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και υπόσχονται βαθύτερο καθαρισμό και αποτελεσματικότερη απολέπιση. Παρ’ όλα αυτά, πριν επιλέξετε κάποιο τέτοιο προϊόν, μάθετε τα θετικά και τα αρνητικά τους –ειδικά εσείς, που πιθανώς έχετε μια πολύ ευαίσθητη ή πολύ ξηρή ή πολύ λιπαρή επιδερμίδα.

 Στα θετικά: ταχύτερη αναδόμηση των κυττάρων

Ο «μηχανικός» καθαρισμός προσώπου ενεργοποιεί πιο γρήγορα την διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων (μαζί με την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων), οδηγώντας την επιδερμίδα να εισέλθει σε μια φάση άμεσης αναδόμησης, γεγονός αληθινά ευεργετικό για την όψη σας, μιας και αποκαθιστά τις φθορές και βελτιώνει την όψη του προσώπου με μια απλή κίνηση-μασάζ.

Στα αρνητικά: κίνδυνος απογύμνωσης της επιδερμίδας

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση μιας ηλεκτρικής βούρτσας καθαρισμού/απολέπισης,  μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και αφυδάτωση -ιδίως αν γίνεται υπερχρήση- ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να προκληθεί χρόνια φλεγμονή και πρόωρη γήρανση ή να οδηγήσει σε αυξημένο αποχρωματισμό του δέρματος –ιδίως σε επιδερμίδες πιο ώριμες ή εκείνες που βιώνουν επίμονη ξηρότητα. 

Μολονότι αυτές οι συσκευές (στην πιο επαγγελματική και ιατρικά πιστοποιημένη παραλλαγή τους) χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ιατρεία και τα κέντρα αισθητικής, εντούτοις οι δερματολόγοι επισημαίνουν πως όσες γυναίκες έχουν ευαίσθητο δέρμα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τη χρήση «οικιακών» συσκευών καθαρισμού και ακόμη πιο επιφυλακτικές στο κομμάτι της απολέπισης.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ