Φυσικοθεραπεία και αυχενικό σύνδρομο

fusiotherapeia
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένας γενικός όρος με τον οποίο εκφράζουμε τις ενοχλήσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στην καθημερινή μας ζωή εξ αίτιας της διαταραχής της φυσιολογικής ανατομίας των επτά αυχενικών σπονδύλων αλλά και της διαταραχής της λειτουργίας τους. Έτσι λοιπόν πόνος στην περιοχή του αυχένα της ωμικής ζώνης ή σε διάφορα σημεία στα άνω άκρα μουδιάσματα, αδυναμία κινήσεων στα άνω άκρα, πόνος σε κινήσεις της κεφαλής, ζαλάδες ή πονοκέφαλος είναι σε αρκετές περιπτώσεις δείγμα πως ίσως ο ασθενής πάσχει από αυχενικό σύνδρομο. Η διάγνωση του γίνεται από τον ορθοπεδικό ιατρό με αξιολόγηση των συμπτωμάτων και εάν και εφόσον χρειάζεται με ακτινολογικό έλεγχο. Σε περισσότερο δύσκολες περιπτώσεις εκτελείται μαγνητική η αξονική τομογραφία.

 Θεραπεία
Γίνεται με φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό και με φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία έχει διάφορους τρόπους ώστε να αντιμετωπίσει ένα αυχενικό σύνδρομο. Η κλασσική θεραπεία περιλαμβάνει διαθερμία ηλεκτροθεραπεία υπέρηχο λέιζερ μάλαξη και κάποιες ασκήσεις η διατάσεις. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως αλλά και οι έρευνες έχουν δώσει στους φυσικοθεραπευτές τα τελευταία χρόνια και άλλα όπλα αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου.

Έτσι λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα τον ασθενή και τα συμπτώματα οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες, μαγνητοθεραπεία, βελονισμός ή ηλεκτροβελονισμός, τεχνικές manual therapy, ergon technique, θεραπευτική άσκηση, θεραπευτική χειρομάλαξη. Οι τεχνικές αυτές δεν εφαρμόζονται όλες μαζί. Ο φυσικοθεραπευτής ανάλογα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής αποφασίζει τι είναι καλύτερο για αυτόν και του το προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος του και βέβαια για την επαναφορά του στην καθημερινότητα χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι φυσιοθεραπευτικές πράξεις γίνονται κατόπιν ερευνών και εφαρμόζονται από φυσικοθεραπευτές επαγγελματίες υγείας αποφοίτους των ΑΕΙ της χώρας ή από πτυχιούχους από χώρες του εξωτερικού που έχουν την νόμιμη αναγνώριση πτυχίου. Οι φυσικοθεραπευτές έχουν ειδική ταυτότητά πιστοποίησης όπου ο ασθενής μπορεί να ζητήσει εφαρμογή θεραπευτικών πράξεων από μη πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή διώκεται από τη νομοθεσία.

Μουντζούρης Θεοφάνης
Φυσικοθεραπευτής Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών, Ενεργό Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών
www.physiof.gr

Πηγή: iatrikanews