Χρέη και ψυχική υγεία πάνε χέρι-χέρι

gunaika-upologistis-gualia-stasi-somatos-katathlipsi
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αλλά μια νέα έρευνα φωτίζει πόσο πολύ θα μπορούσαν να συνδέονται τα δύο.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Οικονομία και την Ψυχική Υγεία, τα άτομα που υποφέρουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι έξι φορές πιο πιθανό να έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η μελέτη περιελάμβανε ανάλυση στοιχείων από απαντήσεις που έδωσαν 7.500 συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων (29%) με OCD στην Αγγλία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χρέη τους, σε σύγκριση με μόλις 5% στα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Το OCD είναι μια «κοινή, χρόνια και μακροχρόνια διαταραχή» κατά την οποία ένα άτομο έχει «ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές» τις οποίες αισθάνεται την ανάγκη να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι 30 φορές πιο πιθανό να έχουν προβληματικό χρέος (δηλαδή να αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν) απ’ ό,τι τα άτομα χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας και σχεδόν το ήμισυ (46%) όλων όσοι έχουν προβληματικό χρέος αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα ψυχικής υγείας.

 Οι αναλυτές εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία αγωνίζονται ταυτόχρονα με θέματα ψυχικής υγείας και χρέους και ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι ακόμη πιο εμφανής για ορισμένες διαταραχές, όπως η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη: Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη είναι περίπου πέντε φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, από ό,τι τα άτομα χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτές τις διαταραχές έχει πρόβλημα χρέους, σε σύγκριση με έναν στους 20 ανθρώπους που δεν έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη ανέφερε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κακή διάθεση και η έλλειψη συγκέντρωσης, θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια μελέτη που ανατέθηκε από την τράπεζα Lloyds διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών ενηλίκων λέει ψέματα στην οικογένεια και τους φίλους για τα οικονομικά του. Η έρευνα που έγινε σε 2.806 ενήλικες διαπίστωσε επίσης ότι το 11% έχει πει ψέματα σε συναδέλφους του για το πόσο χρέος έχει.

Πηγή: iatrikanews