Πώς θα καταπολεμήσετε τις δυσάρεστες οσμές του δέρματος

zeugari-mpaniera-kathariotita-mpanio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ιδρώτας, βακτήρια και ορμόνες είναι οι ένοχοι για μερικές από τις πιο άβολες στιγμές της καθημερινότητάς σας

Παρατηρείτε όλο και πιο συχνά τελευταία ότι ο ιδρώτας σας μετά από μια προπόνηση ή ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά είναι πιο έντονος τόσο σε ποσότητα όσο και σε δυσάρεστη οσμή; Μην ρίξετε το φταίξιμο μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, αλλά και στις ορμόνες σας.

Καμία γυναίκα δεν νιώθει βολικά με τις δυσάρεστες οσμές που αναδύονται από το δέρμα της, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι αφύσικο, μιας και όταν η  θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα δίνει σήμα για μεγαλύτερη παραγωγή ιδρώτα με σκοπό την ψύξη του σώματος.  Όμως, υπάρχουν και άλλες αιτίες που ο ιδρώτας σας είναι όχι μόνο υπερβολικός, αλλά παρουσιάζει και άσχημη μυρωδιά. Το έντονο στρες όπως και η περίοδος εγκυμοσύνης και εμμηνόπαυσης, επειδή μεταβάλλουν ριζικά την ορμονική ισορροπία μιας γυναίκας, οδηγεί σε μεγαλύτερη έκκριση ιδρώτα και μάλιστα με πολύ πιο δυσάρεστη μυρωδιά απ’ ότι μετά από μια τυπική προπόνηση στο γυμναστήριο. Ο λόγος, λένε οι γιατροί, είναι ότι οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν τους ιδρωτοποιούς αδένες να αποβάλλουν μέσω του ιδρώτα -εκτός από νερό και αλάτι- λίπος και πρωτεΐνες που αναμειγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, προκαλώντας δυσοσμία. Και όχι μόνο στις μασχάλες, αλλά και στη βουβωνική χώρα, στα πόδια ακόμη και στον αυχένα.

 Πώς θα εξαφανίσετε με απλούς τρόπους την ενοχλητική οσμή του σώματος

-Εφαρμόστε ένα αντιιδρωτικό λίγο πριν τον βραδινό ύπνο: Πρόκειται στην ουσία για μια μορφή θεραπείας κατά της υπερλειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων και οι ώρες της κατάκλισης είναι ιδανικές για μια τέτοια διαδικασία. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα συστατικά του προϊόντος να δουλέψουν αποτελεσματικά, μιας και τότε το σώμα σας βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία και ισορροπημένη θερμοκρασία. Αντίθετα, αν εφαρμόσετε ένα αντιιδρωτικό μετά το πρωινό ντους, ο ιδρώτας που θα δημιουργηθεί αργότερα, θα απομακρύνει τους χημικούς παράγοντες του αντιιδρωτικού και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με επίκεντρο τις δυσάρεστες οσμές.

- Ψεκάστε με αποσμητικό τις μασχάλες σας μόνο σε πολύ δύσκολες στιγμές: Τα αποσμητικά είναι κατάλληλα μόνο για την κάλυψη των οσμών από την εφίδρωση. Δεν λύνουν το πρόβλημα όπως τα αντιιδρωτικά, αλλά απλά το καλύπτουν πρόσκαιρα. Χρησιμοποιείτε αποσμητικό μόνο σε περιπτώσεις άμεσης ανακούφισης από τις οσμές, όπως πριν από ένα ολιγόλεπτο επαγγελματικό ραντεβού. Πριν τη χρήση, σκουπίστε καλά τις μασχάλες σας με ένα μαντιλάκι καθαρισμού για να απομακρύνετε ίχνη ιδρώτα και βακτήρια.

- Λιγότερες τρίχες, λιγότερος ιδρώτας: Η αποτρίχωση τόσο της μασχάλης όσο και βουβωνικής χώρας βοηθά το δέρμα να αναδύει μικρότερες ποσότητες ιδρώτα και να ελαχιστοποιεί τη συσσώρευση βακτηρίων, συνεπώς και ενοχλητικών οσμών.

- Αλλάξτε αφρόλουτρο και διατροφή: Για το καθημερινό μπάνιο σας, επιλέξτε σαπούνια και αφρόλουτρα που περιέχουν ήπια αντισηπτικά συστατικά, τα οποία περιορίζουν την βακτηριδιακή ανάπτυξη. Στην κουζίνα σας, μειώστε τις πολύ λιπαρές ή πικάντικες τροφές, επειδή διαπερνούν τους πόρους του δέρματος μετά τη διαδικασία της πέψης και προκαλούν δυσάρεστη οσμή.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ