Ιδέες για λαχταριστά νηστίσιμα γεύματα

zumarika-mac-n-cheese-cheese
ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ποιος είπε ότι ένα γεύμα δεν μπορεί να είναι γευστικό και λαχταριστό, ακόμη κι αν δεν περιέχει γαλακτοκομικά και κρέας; Δανειζόμαστε ιδέες από τη χορτοφαγική και vegan κοινότητα και σας προτείνουμε υπέροχες ιδέες για νηστίσιμα γεύματα ώστε να περάσετε γευστικά την Μεγάλη Εβδομάδα αν απέχετε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά και –ποιος ξέρει- ίσως εμπνευστείτε για έναν νέο τρόπο ζωής και διατροφής.

Νηστίσιμο mac’n’cheese
Αντί για τυρί, μπορείτε να φτιάξετε μια ιδιαίτερη, νηστίσιμη σάλτσα και να περιχύσετε τα ζυμαρικά σας, σε ένα πιάτο με πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12. Κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο φυτικό γάλα σόγιας μέχρι να βράσει. Έπειτα βγάλτε το από τη φωτιά και αφαιρέστε το κρεμμύδι. Σε ένα διαφορετικό κατσαρολάκι λιώστε 100 γρ. φυτική μαργαρίνη, προσθέστε 85 γρ αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει σαν ζύμη κι έπειτα προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Βράστε, αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει και προσθέστε του 1 κ.γ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγες νιφάδες διατροφικής μαγιάς. Αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε φυτικό τυρί, να το τρίψετε στο μείγμα και να το ανακατέψετε κι έχετε τη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. Μπορείτε να την περιχύσετε στα βρασμένα μακαρόνια σας, προσθέτοντας λίγο τριμμένο σκόρδο, θυμάρι και τριμμένη φρυγανιά και να ψήσετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Ρύζι με μανιτάρια και σος με ταχίνι
Η συνταγή αυτή είναι της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Δέσποινας Μαρσέλου, και μπορείτε να τη βρείτε στο www.notanordinarymum.gr. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ ωραίο ρύζι με μανιτάρια και σάλτσα με ταχίνι, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, αλλά και γεύση. Πρώτα βράστε το ρύζι σας (κατά προτίμηση καστανό για περισσότερες φυτικές ίνες) και σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο περίπου 1 φλιτζάνι μανιτάρια. Προσθέστε και μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και σε ένα άλλο ταψάκι καβουρντίστε μια χούφτα κάσιους, αφού τα ψιλοκόψετε. Βράστε και 1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια κι έπειτα σε ένα μπολ βάλτε το ρύζι, τα μανιτάρια, τα φασόλια και ανακατέψτε. Φτιάξτε και μια εύκολη σος ανακατεύοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο με χυμό δύο λεμονιών, λίγη πάπρικα και 2 κ.σ. ταχίνι, περιχύστε το ρύζι σας και έτοιμο! Κι αν σας περισσέψει και κρυώσει, δοκιμάστε να φτιάξετε με αυτό ρυζοκεφτέδες!

Πίτσα με αβοκάντο
Τι θα λέγατε για μια νόστιμη πίτσα, πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, αλλά διαφορετική από τις άλλες που δεν θα βρείτε σε κανένα κατάλογο delivery; Προθερμάνετε το φούρνο στους 260 βαθμούς, βάζοντας μέσα το σκεύος που θα ψήσετε την πίτσα. Βάλτε ένα τηγάνι σε υψηλή φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτοντας ½ κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά μόλις τα κρεμμύδια πάρουν χρώμα και βάλτε τα στο πλάι. Έπειτα, σε ένα μπολ προσθέστε 2 ώριμα αβοκάντο κομμένα και πολτοποιήστε τα, προσθέτοντας στη συνέχεια ½ πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη και 4-6 φύλλα βασιλικού, ανακατεύοντας. Στο μεταξύ, βάλτε τη ζύμη της πίτσας σε μια επιφάνεια που έχετε προηγουμένως πασπαλίσει λίγο αλεύρι και ανοίξτε τη είτε με τα χέρια, είτε με πλάστη, μέχρι να φτάσει τα περίπου 25 εκατοστά. Αλείψτε στα άκρα λίγο ελαιόλαδο και έπειτα ξεκινήστε με τις στρώσεις σας, απλώνοντας πρώτα κομμάτια φυτικού τυριού, μαζί με μερικά κομμάτια από ντοματίνια. Βάλτε τη στο φούρνο για 5 λεπτά, βγάλτε τη και προσθέστε τα αβοκάντο, τα κρεμμύδια και λίγο ακόμη φυτικό τυρί της αρεσκείας σας. Βάλτε τη στο φούρνο ξανά και αφήστε τη μέχρι οι άκρες της να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Μπάρες ενέργειας με φιστικοβούτυρο
Τα σνακ είναι σημαντικά για να μην πεινάμε μέσα στην ημέρα και οι παρακάτω μπάρες ενέργειας από την Ολιστική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Ιωάννα Μανδηλάρη http://www.threpsisnutrition.com/en/ με φιστικοβούτυρο, είναι ό,τι πρέπει, με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, τους οποίους θα πρέπει να σπάσετε σε μικρά κομμάτια. Βάλτε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης, 1 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα χωρίς ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς και ½ φλιτζάνι κράνμπερι αποξηραμένα χωρίς ζάχαρη. Έπειτα ζεστάνετε σε ένα μπρίκι ¾ του φλιτζανιού μέλι ή σιρόπι αγαύης και προσθέστε 4 κ.σ. φιστικοβούτυρο. Ανακατέψτε και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί και λιώσει, περιχύστε το στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε, ρίξτε κι άλλο μέλι και φιστικοβούτυρο αν χρειαστεί κι έπειτα απλώστε το μείγμα σας σε μια πιατέλα με ζελατίνη στον πάτο. Στρώστε το μείγμα, σκεπάστε με άλλη ζελατίνη, βάλτε στο ψυγείο για 2 ώρες κι έπειτα κόψτε τις μπάρες σας!

Νηστίσιμα σοκολατάκια
Επειδή οι λιγούρες για γλυκό δεν σταματούν ποτέ, μπορούμε να τις κατευνάσουμε φτιάχνοντας τα δικά μας νηστίσιμα σοκολατάκια. Οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείτε να επιλέξετε τα σοκολατάκια σας να έχουν φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστείτε μια μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, από 70% και πάνω, την οποία θα λιώσετε σε μπεν μαρί. Έπειτα απλώστε σε λαδόκολλα κομματάκια φρούτων (π.χ. μπανάνα, φράουλα ή πορτοκάλι) και ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους κ.ο.κ.). Περιχύστε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς με σοκολάτα και βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι η σοκολάτα να παγώσει. Τα σοκολατάκια σας είναι έτοιμα!