Πώς θα μειώστε την τριχόπτωση χωρίς φάρμακα

mallia-gunaika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Διατηρήστε τα μαλλιά σας πλούσια και υγιή από την ρίζα μέχρι την άκρη τους με μερικά απλά μυστικά «μαγειρικής», που θα τα βοηθήσουν να μην πάρουν το δρόμο της απώλειας.

Για κάθε άντρα ή γυναίκα, τα μαλλιά αποτελούν ένα ισχυρό κομμάτι της συνολικής αυτοπεποίθησής τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αιώνες τώρα, πασχίζουμε όλοι να τα διατηρούμε καθαρά και υγιή. Με κυριότερο στόχο; Να μην τα χάνουμε. Και επειδή, ακριβώς τα μαλλιά κατέχουν αυτό το σπουδαίο ρόλο, μόλις αρχίζουν να πέφτουν, αρχίζουν τα δράματα, οι φόβοι, οι αγωνίες και τα σενάρια για μια πιθανή, ολική απώλειά τους. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο απεικονίζονται στην χτένα, στη μπανιέρα ή στο μαξιλάρι, που γεμίζουν με χαμένες τρίχες, ειδικά αυτή την εποχή.

 Το φαινόμενο της τριχόπτωσης συμβαίνει και στα υγιέστερα κεφάλια

Η Dr. Francesca Fusco, μια διεθνώς αναγνωρισμένη γιατρός με ειδίκευση στην καλλυντική δερματολογία και έδρα τη Νέα Υόρκη λέει: «Με εξαίρεση την φυσιολογική σταδιακή απώλεια μαλλιών στους άντρες από την ηλικία των 40 και μετά ή την αλωπεκία που οφείλεται σε μόνιμη διαταραχή της τριχοφυΐας και σε ποικίλα παθολογικά/ορμονικά προβλήματα και η οποία εμφανίζεται και σε πολλές γυναίκες, η εποχιακή τριχόπτωση δεν πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα», και συνεχίζει: «Το να χάνει κανείς 50-80 τρίχες την ημέρα είναι φυσιολογικό. Η απώλεια είναι πιο εμφανής στις αλλαγές των εποχών, όπως τώρα που είναι άνοιξη, και οι λόγοι σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την επίδρασή τους στον οργανισμό».

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας; «Μόνο όταν οι τρίχες που χάνετε δείχνουν να είναι πολύ περισσότερες από το συνηθισμένο και σε ένα χρονικό διάστημα που ξεπερνά τους δυο μήνες. Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να επισκεφθείτε έναν ειδικευμένο δερματολόγο ο οποίος με την κλινική εξέταση, τη λήψη ενός ιστορικού και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις που θα σας ζητήσει- θα διαπιστώσει τα αίτια της τριχόπτωσης δίνοντάς σας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», τονίζει η γιατρός.

Η εποχιακή απώλεια των μαλλιών μειώνεται χωρίς συνταγή γιατρού

«Εκτός από την κληρονομικότητα, τις ορμονικές διαταραχές ή την αλλαγή των εποχών, η απώλεια μαλλιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων από τη διατροφή, ενώ πάντα συνηγορεί αρνητικά και το έντονο στρες», λέει η Fusco, δίνοντας συμβουλές για την αντιστροφή του φαινομένου, δίχως φάρμακα ή άλλες καλλυντικές επιλογές, παρά μόνο με μερικές αυτοσχέδιες «μαγειρικές» κούρες:

Μάσκα με ελαιόλαδο: Το λάδι της ελιάς έχει διαπιστωμένη τονωτική και θεραπευτική δράση στα μαλλιά καταφέρνοντας να τα διατηρεί πλούσια και στιλπνά, κυρίως λόγω του σιδήρου που περιέχει. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με μασάζ ενισχύει την καλή κυκλοφορία της περιοχής που μπορεί να είναι αιτία πολλών προβλημάτων στο τριχωτό της κεφαλής. Μια φορά την εβδομάδα, πριν από το λούσιμο, κάντε ένα απαλό μασάζ στο κεφάλι με ελαιόλαδο αφήνοντάς το να δράσει τουλάχιστον για 15 λεπτά (εναλλακτικά δοκιμάστε δαφνέλαιο, λάδι αβοκάντο ή λάδι καρύδας). Μετά, λούζεστε κανονικά.

Καθαρισμός, τόνωση και ενυδάτωση με γιαούρτι και αβγό: Ανακατεύετε ένα κεσεδάκι γιαούρτι και έναν κρόκο αβγού, τα απλώνετε στο κεφάλι και κάνετε μασάζ. Αυτός ο ιδανικός συνδυασμός γιαουρτιού και αβγού καταφέρνει να δυναμώνει την τρίχα καταπολεμώντας ταυτόχρονα τις ελεύθερες ρίζες.

Λοσιόν μελιού: Διαλύετε 4 κουταλάκια μέλι σε ένα μεγάλο φλιτζάνι ζεστό νερό. Λούζεστε κανονικά με το σαμπουάν σας, ξεβγάζετε, στεγνώνετε τα μαλλιά με μια πετσέτα και απλώνετε στο κεφάλι το μείγμα μελιού. Αφήνετε να δράσει στο κεφάλι για 10-20 λεπτά και ξεβγάζετε.

Μάσκα με τίλιο (ή χαμομήλι) και χέννα: Σε 100 γραμμ. (δυο περίπου φλιτζάνια) τίλιο ή χαμομήλι ανακατεύετε 200 γραμμ. άχρωμη χέννα, 2-4 κουταλιές ελαιόλαδο και έναν κρόκο αβγού. Χτυπάτε καλά ώστε να πήξει το μείγμα, απλώνετε σε στεγνά μαλλιά και αφήνετε να δράσει για μισή ώρα.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ