Μήπως είστε αλλεργικές στο μακιγιάζ;

makigiaz-gunaika-fakides
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Εδώ θα το μάθετε αν ναι ή όχι και, κυρίως -αν ναι-, ποιο είναι το θεραπευτικό πλάνο αποκατάστασης.

Δεν είναι δύσκολο να το αναγνωρίσετε, αρκεί να νιώθετε κάθε φορά που απλώνετε προϊόντα make up στο δέρμα σας, μια έντονη αίσθηση ξηρότητας και φαγούρας. «Αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη. Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχουν και άλλα σημάδια, για τα οποία δεν έχετε σκεφτεί ότι ο φταίχτης είναι το μακιγιάζ σας», λέει ο δερματολόγος Arash Akhavan, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της κλινικής The Dermatology & Laser Group στη Νέα Υόρκη και εξηγεί: «Η αλλεργική δερματίτιδα και η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, είναι δυο κοινές παθήσεις που οφείλονται στην αντίδραση της επιδερμίδας σε καλλυντικά συστατικά. Και, δυστυχώς, τα συμπτώματα -τοπικά ή γενικευμένα εξανθήματα, αίσθηση καύσου, ερύθημα, φουσκάλες και οίδημα- μπορεί να εμφανιστούν μετά από εβδομάδες χρήσης».

Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στη γύρη της άνοιξης ή σε βακτηριδιακές μολύνσεις κάθε είδους, ωστόσο, ο Akhavan συμβουλεύει πρώτα απ’ όλα να ρίξετε μια ματιά στα προϊόντα του μακιγιάζ σας.

«Τα χημικά συντηρητικά που περιέχουν αρκετά καλλυντικά, είναι τα πρώτα αλλεργιογόνα στη λίστα, ειδικά εάν η επιδερμίδα σας είναι πολύ ευαίσθητη. Επίσης, μια σειρά καλυπτικών προϊόντων με εξαιρετικά βαριά σύνθεση, δημιουργούν διαρκές μπλοκάρισμα των πόρων με αποτέλεσμα την σταδιακή υπαγωγή της επιδερμίδας από κανονική σε λιπαρή ή από λιπαρή σε ξηρή, και γενικά, από υγιή σε ασθενή», τονίζει ο γιατρός.

 Το πρώτο βήμα πρόληψης είναι η απλοποίηση της ρουτίνας μακιγιάζ. «Λιγότερες ποσότητες, ελαφρύτερες υφές, αγνότερες συνθέσεις», συμβουλεύει ο Akhavan και συνεχίζει: «Αν διασπιστώσετε αλλεργικά συμπτώματα στο δέρμα σας μετά από συνεχή χρήση μακιγιάζ, σταματάτε άμεσα κάθε τέτοια ρουτίνα και ρωτήστε το δερματολόγο σας για πιθανή τοπική θεραπεία με υδροκορτιζόνη, η οποία ηρεμεί άμεσα τη φλεγμονή του δέρματος. Σε περιπτώσεις που ούτε αυτή η ήπια θεραπεία αποδώσει, το πιο πιθανό είναι η επιδερμίδα σας έχει τόσο πολύ “κακοποιηθεί” από το make up, που μόνο η λήψη αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών είναι ικανή να αναστρέψει τη βλάβη. Και αυτή η θεραπεία είναι δυνατό να ξεπεράσει τις έξι εβδομάδες –χωρίς την παραμικρή εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ», τονίζει ο γιατρός. Πράγμα μου μεταφράζεται στο εξής: Καλύτερα ασφαλής, παρά μετανιωμένη.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ