Ποιος τύπος χορτοφάγου είστε;

poios-tupos-xortofagou-eiste

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Για τη χορτοφαγία έχουν ακουστεί πολλά, αρνητικά, θετικά, μύθοι και αλήθειες. Καιρός λοιπόν να βάλουμε μια σειρά σε κάποια πράγματα και να ξεκαθαρίσουμε ένα από τα βασικότερα θέματα που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν: τους τύπους των χορτοφάγων. Υπάρχουν γαλακτο-χορτοφάγοι, ψαρο-χορτοφάγοι, vegans κ.ά., αλλά και ημι-χορτοφάγοι. Τι σημαίνει ο κάθε ένας από αυτούς του τίτλους, ποια προϊόντα περιλαμβάνει, ποια αποκλείει και τι αντίκτυπο έχει στον οργανισμό;

Για τη χορτοφαγία έχουν ακουστεί πολλά, αρνητικά, θετικά, μύθοι και αλήθειες. Καιρός λοιπόν να βάλουμε μια σειρά σε κάποια πράγματα και να ξεκαθαρίσουμε ένα από τα βασικότερα θέματα που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν: τους τύπους των χορτοφάγων. Υπάρχουν γαλακτο-χορτοφάγοι, ψαρο-χορτοφάγοι, vegans κ.ά., αλλά και ημι-χορτοφάγοι. Τι σημαίνει ο κάθε ένας από αυτούς του τίτλους, ποια προϊόντα περιλαμβάνει, ποια αποκλείει και τι αντίκτυπο έχει στον οργανισμό;

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι η χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και προϊόντων που προέρχονται από ζώα. Τα κίνητρα για να γίνει κάποιος χορτοφάγος, μπορεί να είναι θρησκευτικά, ηθικά, διατροφικά, περιβαλλοντικά κοινωνικά, ή ένας συνδυασμός αυτών.

Δείτε τι περιλαμβάνει και τι όχι, η διατροφή κάθε τύπου χορτοφαγίας.

Γαλακτο-χορτοφάγοι: δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι: δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Πρόκειται για την πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στο δυτικό κόσμο.

Αυγο-χορτοφάγοι: δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.

Vegans (αυστηρά χορτοφάγοι): δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (π.χ. αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι κλπ), δε φοράνε γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα.

Θαλασσινο/πουλερικό χορτοφάγοι: αποφεύγουν ορισμένους τύπους κρεάτων, όπως το κόκκινο κρέας, ενώ καταναλώνουν πουλερικά και θαλασσινά.

Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο χορτοφάγοι: καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και ενδεχομένως οστρακόδερμα, αλλά κανέναν άλλο τύπο κρέατος. Πρόκειται για μια διατροφή ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία, γνωστή ως διατροφή Οκινάουα (Okinawa).

Φρουτοφάγοι: καταναλώνουν μόνο φρούτα, καρύδια, σπόρους και άλλα φυτικά προϊόντα που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών.

Οι συνέπειες μιας χορτοφαγικής δίαιτας στην υγεία, εξαρτώνται πολύ από τον εκάστοτε τύπο χορτοφάγου. Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία, καθώς έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης αίματος και σακχαρώδους διαβήτη. Αντίθετα, ακραίες χορτοφαγικές δίαιτες που χαρακτηρίζονται από διατροφικές ελλείψεις, έχουν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα στην υγεία, με τις ακραίες μη χορτοφαγικές δίαιτες βασισμένες στο κρέας.

Πάντως, για πολλούς, η χορτοφαγία αποτελεί μέρος μια γενικότερης στάσης ζωής, φιλικότερης προς το περιβάλλον και την αξία της ζωής. Μερικοί από τους πιο διάσημους χορτοφάγους της ιστορίας ήταν οι: Άλμπερτ Άϊνστάιν, Τόμας Έντισον, Νίκολα Τέσλα, Κάρολος Δαρβίνος, Πλάτωνας, Πυθαγόρας, Βολταίρος, Λίο Τολστόι κ.ά.