Πέντε σημεία που δείχνουν ότι η διατροφή μας χρειάζεται αλλαγές

gunaika-kourasi
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2019

Το αν μας κουμπώνει ή όχι το παντελόνι είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε και μας απασχολεί ότν παίρνουμε βάρος, το οποίο μας στέλνει κατευθείαν στη ζυγαριά για να το επιβεβαιώσουμε. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα στοιχεία ότι τα κιλά έχουν ανέβει και μας επηρεάζουν πέραν του ότι δεν μας κάνουν καλά τα ρούχα μας. Αν σας συμβαίνουν τα παρακάτω, κινητοποιηθείτε και βελτιώστε τη διατροφή σας, για να βελτιώσετε και την καθημερινότητά σας και να μην πάρετε άλλο βάρος.

Νιώθετε κούραση
Το περιττό λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάσταση κόπωσης, ενώ τροφές που δεν μας παρέχουν θρεπτική αξία και ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος (όπως π.χ. τα γλυκά), μπορεί να μας στερούν την ενέργειά μας. 

Διαρκές αίσθημα πείνας
Συνηθισμένα συμπτώματα της αύξησης βάρους είναι οι λιγούρες για γλυκό και το αίσθημα συνεχούς πείνας, που επίσης δείχνει ότι η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη. Τα παραπανίσια κιλά αγχώνουν και αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την όρεξή μας. Όταν είμαστε στενοχωρημένοι μάλιστα (ή βιώνουμε κατάθλιψη σε πιο σοβαρές περιπτώσεις), τα επινεφρίδια απελευθερώνουν την ορμόνης της κορτιζόλης, η οποία αυξάνει την όρεξη και όλη η διαδικασία λειτουργεί ως φαύλος κύκλος. Βελτιώστε τη διατροφή και το βάρος σας με περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και ολική άλεση. 

Πίεση, σάκχαρο, χοληστερίνη
Εάν έχετε αυξημένο σάκχαρο στο αίμα ή αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι βάζετε βάρος, ενώ σύμφωνα με έρευνες και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκύψει από μικρή αύξηση λίπους στην κοιλιακή περιοχή σε υγιείς ενήλικες. Και πάλι θα πρέπει να μειώσετε τις επεξεργασμένες τροφές, τα γλυκά, τα αρτοποιήματα και να στραφείτε προς ένα πιο "πράσινο" μοντέλο διατροφής με χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες. 

Δύσπνοια και ροχαλητό
Όταν η δύσπνοια σε απλές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα μερικών σκαλιών σας χτυπά συχνά την πόρτα, τότε μάλλον σας χτυπά καμπανάκι για βελτίωση στη διατροφή σας, εφόσον δεν οφείλεται σε άλλους λόγους που θα πρέπει να διερευνύσει ο γιατρός σας. Το βάρος εμποδίζει το καρδιαγγειακό σύστημα να λειτουργεί σωστά και η καρδιά δυσκολεύεται να παράσχει αρκετό οξυγόνο στο σώμα, προκαλώντας δύσπνοια. Στην περίπτωση του ροχαλητού, αν έχει ξεκινήσει πρόσφατα και δεν οφείλεται κάπου αλλού, είναι πολύ πιθανό να προκαλείται από αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων του φάρυγγα και άρα στένωση της διόδου διέλευσης του αέρα από αυτόν.