Πέντε μαύρες τροφές-χρυσός για την υγεία

maura-zumarika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone.gr ρίχνουν… μαύρο στο πιάτο για το καλό μας.

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας 

Υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που καθιστούν ένα πιάτο ή μια τροφή να φαίνεται νόστιμη και ελκυστική στα μάτια μας, πριν την κατανάλωσή της. Ένας κοινός και πολύ βασικός είναι το χρώμα. Έχει αποδειχθεί ότι οι πολύχρωμες τροφές είναι πιο λαχταριστές στα μάτια των ανθρώπων.

Στον αντίποδα, είναι φυσικά οι μαύρες τροφές, οι οποίες καμία αίσθηση δεν κάνουν στο ανθρώπινο μάτι. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν 5 τροφές που είναι κατάμαυρες και ίσως για αυτό το λόγο να μην προτιμώνται από πολύ κόσμο, όμως τα πολλαπλά οφέλη τους υπερκαλύπτουν το μαύρο χρώμα τους. Ποιες είναι αυτές; Δείτε παρακάτω:

Μαύρο σουσάμι
Έχει εξαιρετική περιεκτικότητα σε ασβέστιο (ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60%). Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και μέταλλα. Εντάξτε το στη διατροφή σας προσθέτοντάς το στο ψωμί και τις σαλάτες σας και επωφεληθείτε από τα οφέλη του.

Μαύρα ζυμαρικά
Δεν εννοούμε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς εννοούμε τον πιο σκούρο τόνο μαύρου χρώματος που έχετε συναντήσει σε τροφή αυτή. Το χρώμα αυτό, είναι αποτέλεσμα του μελανιού από σουπιά ή καλαμάρι, το οποίο χρησιμοποιείται ως συστατικό τους και τους χαρίζει το χρώμα αυτό. Το μελάνι λοιπόν αυτό, είναι πλούσιο σε γλουταμάτη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που συνδέεται άμεσα με την αντίληψη, τη μνήμη, τη μάθηση και το μεταβολισμό μας.

Μαύρα μούρα
Όλα τα μούρα είναι ευεργετικά, αυτό είναι γνωστό. Τα πιο σκούρα μούρα όμως, θεωρούνται μία από τις καλύτερες φυτικές αδυνατιστικές τροφές που υπάρχουν στη φύση και μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα μας σε ποσοστό έως και 73%, εμποδίζοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων τέτοιων κυττάρων. Επιπρόσθετα, τα μαύρα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες (οι οποίες δρουν υπέρ του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς και αντιτίθενται στον διαβήτη τύπου 2.

Μαύρο ρύζι
Το μαύρο ρύζι προορίζονταν τα παλιά τα χρόνια για τους Κινέζους αυτοκράτορες, επομένως αντιλαμβάνεστε από αυτό και μόνο τη σημαντικότητα του. Είναι ακόμη πιο ωφέλιμο κι από το καστανό, με το οποίο μοιάζει αρκετά στη γεύση, το σπάνιο όμως μαύρο ρύζι είναι μακράν λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό, δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, αποτοξινώνει σημαντικά τον οργανισμό μας, αποσυμφορεί το συκώτι μας  και ως προϊόν ολικής άλεσης μας προσφέρει απλόχερα όλα τα οφέλη των προϊόντων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μαύρες φακές
Οι παραδοσιακές φακές έχουν πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φώσφορο. Ωστόσο, η μαύρη εκδοχή τους, η οποία είναι γνωστή και ως μπελούγκα ή ως «οι φακές χαβιάρι», είναι συνήθως προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Δεν καταναλώνονται ως σούπα όπως οι κλασσικές φακές, αλλά κατά βάση συνδυάζονται με ρύζι ή χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε σαλάτες. Οι φακές μπελούγκα είναι εξαιρετικά πλούσιες σε σίδηρο και δικαίως θεωρούνται όπλο κατά της κακής χοληστερόλης, αλλά υπέρ της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πηγή: www.dietzone.gr

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας