Το συμπλήρωμα διατροφής που θα κάνει το χαμόγελό σας ακόμη πιο γοητευτικό

gunaika-kalokairi-xamogelo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2019

Επειδή όμορφο στόμα δε σημαίνει μόνο σέξι χείλη αλλά και υγιής οδοντοστοιχία, εντάξτε στη διατροφή σας τα προβιοτικά. Μάθετε γιατί.

Οι ασθένειες των ούλων και η υπερανάπτυξη βακτηριδίων στο στόμα δεν ευθύνονται μόνο για την απώλεια δοντιών (το πιο αντιαισθητικό σύμπτωμα), αλλά έχουν συνδεθεί και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης. Μια έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ανέδειξε το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus salivarius Oral S1, ως σημαντικό αναστολέα των παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με τερηδόνα και κακή υγεία των ούλων, δημιουργώντας ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και ένα υγιές περιβάλλον για τη στοματική κοιλότητα.

 Σύμφωνα με τις αναφορές της μελέτης, οι ασθένειες των ούλων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των βακτηρίων του στόματος. Τα προβιοτικά «επαναποικίζουν» την περιοχή με υγιή βακτήρια, ώστε να καταπολεμηθεί η «κακή» βακτηριακή υπερανάπτυξη, γεγονός που χαρίζει υγιή ούλα και δόντια.

Ένα επιπλέον όφελος των προβιοτικών είναι η ιδιότητά τους να εξουδετερώνουν την παραγωγή θειωδών αερίων, που παράγονται από τις βακτηριακές αποικίες στο πίσω μέρος της γλώσσας, απαλλάσσοντας από την μόνιμη κακοσμία του στόματος.

Ένα επίσης σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι η αντιμετώπιση της ξηροστομίας μέσω της χρήσης προβιοτικών συμπληρωμάτων. «Το σάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του στόματος, το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη, ακόμη και τη διατήρηση της καθαρής αναπνοής. Τα προβιοτικά περιέχουν μείγμα ωφέλιμων βακτηρίων που βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής και υγιούς παραγωγής σάλιου στο στόμα, κάτι που έχει άμεση θετική επίπτωση και στην σταθερή ενυδάτωση και φυσική λάμψη των χειλιών», λένε οι ερευνητές και προσθέτουν: «Αρκεί η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος να συνδυάζεται με συχνό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση στοματικού διαλύματος».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ