Πέντε τροφές που χρειάζεστε για να χάσετε κιλά πιο εύκολα

kalokairi-magio-iliobasilema-thalassa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2019

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας (ξανα)συστήνει τις τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας για απώλειας βάρους.

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας 

Ενώ η συνολική διατροφή σας παίζει ρόλο στη σωματική σας σύσταση και στο βάρος σας, καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να σας κάνει να χάσετε βάρος. Το πιο σημαντικό, είναι να τρέφεστε ισορροπημένα ακολουθώντας μια διατροφή που περιλαμβάνει θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, καθώς βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματα μιας υποθερμιδικής διατροφής. 

Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπη και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας, όπως η βιταμίνη D και η χολίνη, με την πρωτεΐνη να είναι το συστατικό που τους δίνει μια δυναμική ως προς την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση πρωινού υψηλής πρωτεΐνης προάγει την απώλεια βάρους, επειδή αυξάνει τον κορεσμό, ενώ ρυθμίζει την ορμόνη της πείνας και της όρεξης, βοηθώντας να αποφύγετε την πείνα σας μέχρι το μεσημέρι. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό άφησε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που δεν κατέφευγαν στην κατανάλωσή τους.

Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολλές ιδιότητες που τα καθιστούν ιδανικά για μια δίαιτα απώλειας βάρους. Είναι χαμηλά τόσο σε θερμίδες, όσο και σε υδατάνθρακες, αλλά και πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που σας κρατούν σε κορεσμό. Τρώγοντας λοιπόν, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορείτε να αυξήσετε τον όγκο των γευμάτων σας, χωρίς να αυξήσετε τις θερμίδες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα γεύματα και οι δίαιτες με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά και πολύ υψηλά σε όλα τα είδη βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών, ενώ το ασβέστιό τους έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καύση λίπους.

Γιαούρτι
Ένας από τους κεντρικούς ισχυρισμούς σχετικά με το γιαούρτι και την απώλεια βάρους έχει να κάνει με το ασβέστιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την όρεξη σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου. Όταν δεν έχετε αρκετό ασβέστιο στο σύστημά σας, ο εγκέφαλος το ανιχνεύει και προωθεί την πρόσληψη τροφής. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση περισσότερου ασβεστίου μπορεί να εμποδίσει αυτή την αυξημένη όρεξη. Η άλλη εξήγηση για τις υποτιθέμενες ιδιότητες απώλειας βάρους του γιαουρτιού έχει να κάνει με τις πρωτεΐνες. Υπάρχουν τρεις κύριοι μηχανισμοί σε σχέση με τον ρόλο της πρωτεΐνης στην απώλεια βάρους:

•Αυξάνει τον κορεσμό ή την πληρότητα.

Αυξάνει τη θερμογένεση (αύξηση της ενεργειακής δαπάνης πάνω από το μεταβολικό σας ρυθμό), η οποία έχει επίσης αντίκτυπο στο κορεσμό. Παρ’ όλο που η θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του ανθρώπινου μεταβολισμού, η πρωτεΐνη είναι η θρεπτική ουσία που έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Διατηρεί ή αυξάνει την ανάπτυξη της μάζας σας χωρίς λιπαρά, εάν εκτελούνται δραστηριότητες οικοδόμησης μυών.

Ψάρια
Όλα τα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά ορισμένοι τύποι περιέχουν περισσότερο λίπος από άλλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε τις φυσικές λιπαρές εκδόσεις. Το λίπος στα ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, είναι καλό για την υγεία σας και συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Τα ψάρια παρέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βασικών ω-3 λιπαρών οξέων, πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Α και D, κάλιο, σελήνιο και φώσφορο. Καταναλώνοντάς τα στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής διατροφής, μπορείτε να αυξήσετε τον ρυθμό απώλειας βάρους σας κατά 10-15%. 

Βρώμη
Η βρώμη είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή, γεμάτη πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως οι καλοί υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οπότε θα πρέπει να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Ακόμη, είναι μια πολύ θρεπτική τροφή γεμάτη με φυτικές ίνες που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία και επιταχύνει την απώλεια βάρους και θεωρείται μία από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου.

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
[email protected], fb page

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας