Τα μυστικά για να μεγαλώνουν τα μαλλιά σας γρηγορότερα

gunaika-ksantha-mallia-makria
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2019

Μια επιστήμονας τριχολόγος μοιράζεται τους τρόπους για να αποκτήσετε μαλλιά πυκνά και μακριά, στο μισό χρόνο από το φυσιολογικό.

Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπετε τα μαλλιά σας να μακραίνουν και να διατηρούνται ταυτόχρονα πυκνά και υγιή. Είναι κάτι σαν κορυφαίο επίτευγμα θηλυκότητας, το οποίο επιβραβεύει τη συστηματικότητα και την υπομονή που δείχνετε ώστε να κυκλοφορείτε με μια κόμη πλούσια και εντυπωσιακή. Τι θα λέγατε όμως αν καταφέρνατε να κερδίσετε το μισό χρόνο που απαιτείται για να αποκτήσετε μαλλιά μακριά, μοιραία και υγιή; Ειδικά για όσες γυναίκες δεν είναι γενετικά ευλογημένες να έχουν τρίχες που μεγαλώνουν γρήγορα, οι παρακάτω συμβουλές από μια δερματολόγο ειδικευμένη στην τριχολογία (έτσι ονομάζεται η επιστήμη της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής), θα σας φανούν σωτήριες.

 «Η διαδικασία ανάπτυξης μιας τρίχας της κεφαλής απαιτεί αρκετό χρόνο, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στα 1,27 εκατοστά ανά μήνα», λέει η Dr. Elizabeth Cannane-Phillips, δερματολόγος και σύμβουλος τριχολογίας στην κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών Philip Kinglsey στο Λονδίνο. «Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συνήθειες που καταφέρνουν έως και να διπλασιάσουν αυτό το χρόνο. Η κατάλληλη διατροφή και η λήψη ειδικών συμπληρωμάτων συνδυαστικά με κάποιες κινήσεις φροντίδας του τριχωτού της κεφαλής και τη χρήση προϊόντων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την δύναμη και την αντοχή των μαλλιών, είναι κινήσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μεγαλώνουν τα μαλλιά ταχύτερα και με απόλυτη διασφάλιση της δύναμης και της αντοχής της τρίχας», λέει η τριχολόγος και εξηγεί:

- Εφοδιάστε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και σύνθετους υδατάνθρακες:  Με την προσθήκη αυτών των ζωτικών θρεπτικών συστατικών στο μενού σας, η δομή της τρίχας δυναμώνει και η ανάπτυξή της μπορεί να φτάσει σε γρηγορότερα από το μέσο όρο επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 2 εκατοστά μήκους ανά μήνα.

- Το άγχος δεν είναι σύμμαχος των μαλλιών σας: «Προτείνω στις ασθενείς μου να προσπαθούν να διαχειρίζονται τα επίπεδα άγχους μέσω εβδομαδιαίων συνεδριών γιόγκα και Pilates. Η μείωση των ορμονών του άγχους και η αύξηση παραγωγής ενδορφινών –οι ορμόνες της ευτυχίας-, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην δύναμη και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών», λέει η Cannane-Phillips.

- Κανακέψτε το κρανίο σας: «Η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής σας μοιάζει λίγο με την φροντίδας του εδάφους του κήπου σας», λέει η ειδικός και εξηγεί: «Όσο το περιποιείστε και το φροντίζετε, τόσο τα τα  φυτά σας ανθίζουν και μεγαλώνουν. Εκτελώντας ήπιες κινήσεις μασάζ ενώ λούζεστε ή απλώνετε το conditioner, αλλά και επιλέγοντας μια φορά τη βδομάδα να εφαρμόζετε μια μάσκα ενίσχυσης, ενυδάτωσης και θρέψης των μαλλιών, ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες των τριχών. Αυτοί, με τη σειρά τους, θα σας ανταμείψουν με ταχύτερη “άνθηση” των μαλλιών σας».

 - Μειώστε τα σπασίματα: Όσο πιο αφυδατωμένα είναι τα μαλλιά σας, τόσο δημιουργούνται σπασίματα στις άκρες, από εκεί δηλαδή που αναπτύσσεται το μήκος τους. Κρέμες, λάδια και serum, ειδικά για τα ξηρά μαλλιά, ενισχύουν την ενυδάτωση και μειώνουν το σπάσιμο. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί (ακόμη σε υγιή μαλλιά), το βούρτσισμα με σκληρές βούρτσες ενώ είναι στεγνά. Χτενίζετε τα μαλλιά σας ενώ είναι ακόμη νωπά και μαλακά μετά το ντους, επιλέγοντας βούρτσες με φυσικές τρίχες (ιδανικά από αγριογούρουνο) και πλατιά «δόντια».

- To ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής που χαρίζει δύναμη, αντοχή και μήκος στα μαλλιά: Αναζητήστε μια φόρμουλα που περιέχει βιοτίνη, βιταμίνες Β1, Β5, Β6, L-Cystine, L-Methionine, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. «Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το κοκτέιλ θρέψης προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και διορθώνει τις διατροφικές ανεπάρκειες που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών και να οδηγήσουν σε αυξημένη απώλεια μαλλιών και τριχόπτωση», τονίζει η τριχολόγος.

- Τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να περιέχει το σαμπουάν σας:

«Σίγουρα φυτική κερατίνη (από τη σόγια), επειδή αναδομεί τα μαλλιά από τη ρίζα έως τις άκρες, οπωσδήποτε καστορέλαιο, το οποίο μεγιστοποιεί την αντοχή της τρίχας ενώ αναπτύσσεται σε μήκος και, ασφαλώς, πανθενόλη (η αλκοολική μορφή της βιταμίνης Β5), που προφυλάσσει από την ηλιακή ακτινοβολία και ενισχύει τη δομή της τρίχας», συμβουλεύει η Cannane-Phillips.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ