Μήπως για τις ημικρανίες σας φταίει το μακιγιάζ -ή το άρωμα που φοράτε;

ponokefalos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2019

Οι επιστημονικές απαντήσεις για την πιο δημοφιλή «κρίση» που πλήττει μία στις δέκα γυναίκες στον πλανήτη.

Όλες ξέρουμε ότι το μακιγιάζ απαιτεί θυσίες (χρόνος, χρήμα, αποτυχημένες απόπειρες, και εντέλει γνώση), αλλά το να είναι ο βασικός υπαίτιος παράγοντας για τις κρίσεις ημικρανίας που εμφανίζετε συχνά-πυκνά, ξεπερνά κάποια όρια. Αλλά η Emilie Davidson Hoyt, δημιουργός της σειράς φυσικών προϊόντων μακιγιάζ Lather (και μόνιμο θύμα επιθέσεων ημικρανίας από την εφηβεία της και μετά), λέει: «Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες που προκαλούνται από τα συνθετικά αρώματα, τα οποία συχνά ενσωματώνονται στις συνθέσεις προϊόντων μακιγιάζ και περιποίησης -για να γίνονται πιο «απολαυστικά» στη χρήση-, συχνά προκαλούν έναν τύποαλλεργικής αντίδρασης με ευθείες βολές κατά συγκεκριμένων νευρώνων του εγκεφάλου, οι οποίοι ερεθίζονται και στη συνέχεια οδηγούν τα αιμοφόρα αγγεία σε διαταραχές διαστολής και σύσφιξης. Μια αλλεργική αντίδραση θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του αρώματος και λιγότερο από το τι κάνει ένα καλλυντικό προϊόν να μυρίζει ωραία».

 Ένας διακεκριμένος γιατρός, συγγραφέας -και ιδρυτής της κλινικής πρόληψης υγείας και ευεξίας Eleven Eleven Wellness Center στη Νέα Υόρκη-, ο Dr. Frank Lipman, προσθέτει: «Τα συνθετικά αρώματα που συχνά προστίθενται σε μια πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων ομορφιάς, μπορεί να βρίσκονται πίσω από πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που αφορούν στο δέρμα (βλέπε έκζεμα), στον εγκέφαλο (βλέπε ημικρανίες), αλλά και στους πνεύμονες (βλέπε άσθμα). Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα αρώματα -γενικώς- θεωρούνται μεταξύ των πέντε πρώτων γνωστών αλλεργιογόνων, σύμφωνα με αναφορές του Αμερικανικoύ Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia», η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 400 πάσχοντες από ημικρανία και γενικευμένη κεφαλαλγία, οι μυρωδιές που συχνότερα προκαλούσαν κρίσεις ημικρανίας ήταν τα καλλυντικά αρώματα (75,7%), οι χημικές μπογιές (42,1%), η βενζίνη (28,6%) και η χλωρίνη (27,1%).

«Αν έχετε μια υποψία ότι το μακιγιάζ ή το άρωμά σας μπορεί να είναι η ρίζα των ημικρανιών σας, μάθετε να διαβάζετε τον κατάλογο των συστατικών επιλέγοντας προϊόντα που περιγράφουν αναλυτικά την αρωματική σύνθεσή τους» τονίζει η Davidson Hoyt. Και ο Dr. Lipman προσθέτει συμβουλευτικά: «Προτιμότερο να αναζητήσετε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια αντί για “αρώματα”, ενώ ασφαλέστερη επιλογή όλων είναι τα καλλυντικά σκευάσματα που αναφέρουν ρητά στη συσκευασία τους αυτό: χωρίς άρωμα».  

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ