7 απλοί τρόποι για να βελτιώσουμε την υγεία μας

7-aploi-tropoi-gia-na-beltiosoume-tin-ugeia-mas-aploi-tropoi-gia-na-beltiosoume-tin-ugeia-mas

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2013

Ασκηθείτε, τραφείτε σωστά, αποφύγετε τον ήλιο, κοιμηθείτε ένα 8ωρo και η μακρά λίστα από «πρέπει» και «μη» συνεχίζεται, καθορίζοντας την υγεία όλων μας. Στην πράξη όμως, υπάρχουν κάποια απλά βήματα, που εγγυώνται καλύτερη υγεία;

Η απάντηση είναι ναι. Σύμφωνα μάλιστα με τη huffingtonpost.com, η καλή υγεία είναι μικρές, καθημερινές κινήσεις και επιλογές που αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Σταφύλια, τα κόκκινα

Μια μελέτη του «Cancer prevention Research» έδειξε, ότι το κόκκινο σταφύλι μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό των όγκων που οδηγούν σε καρκίνο του μαστού. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι τα σταφύλια είναι σαν ένα «εμβόλιο» κατά του καρκίνου, αλλά ότι η μελέτη αυτή προσφέρει κάποια απόδειξη ότι η κατανάλωση της ρεσβερατρόλης, που υπάρχει στα σταφύλια (στη φλούδα τους, συγκεκριμένα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία.

Γιατί λοιπόν να μην καταναλώνουμε μία χούφτα κάθε μέρα; Προσοχή, όμως για όσους σκέφτονται ότι και το κόκκινο κρασί θα έχει τα ίδια οφέλη, η μελέτη έχει αντίθετη άποψη.

Ελέγξτε το κρανίο σας

Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι στο σπίτι μας, αλλά ένα ραντεβού στον δερματολόγο, για να ρίξει μια ματιά στο τριχωτό της κεφαλής μας, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Ο λόγος επικυρώνεται από μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill School of Medicine, η οποία έδειξε ότι τα μελανώματα, μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι σχεδόν δύο φορές πιο θανατηφόρα όταν βρεθούν στο τριχωτό της κεφαλής ή του λαιμού, συγκριτικά με άλλα μέρη του σώματος.

Επειδή, το κεφάλι λόγω των μαλλιών καλύπτεται όμως, είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστώσει κανείς από μόνος του, εάν έχει κάποιο μελάνωμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον κομμωτή σας να το ελέγξει. Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα το 50% περίπου των περιπτώσεων των μελανωμάτων είναι «ανακάλυψη» των κομμωτών.

Εάν πάλι είστε άνδρας άνω των 50 ετών, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αντηλιακό και φοράτε καπέλο για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι άνδρες άνω των 50 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα από τους νεότερους άνδρες. Θυμηθείτε όμως, ότι τα καπέλα παρέχουν αρκετή προστασία αλλά δεν καλύπτουν το σύνολο του τριχωτού της κεφαλής.

Ένα μήλο την ημέρα

Η κλασική συμβουλή «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» πλέον έχει και την έγκριση της επιστήμης. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα έδειξε, ότι ποντίκια που κατανάλωναν καθημερινά μήλα, διατηρούσαν τους μυς τους, αποφεύγοντας την παχυσαρκία.

Το όφελος φαίνεται πως προέρχεται από τη φλούδα του μήλου, η οποία περιέχει ουρσολικό οξύ, μια ουσία που αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης του σώματος σταματώντας τις βλάβες των μυών. Περισσότεροι μυς βέβαια, σημαίνει καλύτερη καύση θερμίδων, άρα περιορισμός του παραπανίσιου λίπους.

Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ουρσολικό οξύ είναι ο βασιλικός, η μέντα, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Επιπλέον, το ουρσολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδανικό για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ειδικά όταν καταναλώνεται με μούρα.

Κρατήστε τα υγιεινά τρόφιμα …κοντά

Για να βεβαιωθούμε, ότι έχουμε καταναλώσει υγιεινά σνακ, αρκεί να βάλουμε ένα μπολ με φρούτα σε μικρή απόσταση από εκεί που καθόμαστε. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου St Bonaventure, που διεξήχθη το 2012, έδειξε ότι, όταν μια ομάδα φοιτητών έμεινε σε ένα δωμάτιο με ένα μπολ γεμάτο φρούτα ή καρότα, κατανάλωσε περισσότερα υγιεινά σνακ από ό, τι όταν έμεινε σε ένα δωμάτιο όπου τα σνακ δεν ήταν σε ορατό σημείο.

Σε μια μελέτη παρακολούθησης, μάλιστα, ο ερευνητής Gregory Privitera, Ph.D., είπε ότι η εγγύτητα των καλών σνακ λειτουργεί ακόμα και όταν τα ανθυγιεινά σνακ κρύβονται λίγο πιο μακριά.

Το μήνυμα στην προκειμένη περίπτωση είναι να τοποθετείτε τα ανθυγιεινά τρόφιμα σε δυσπρόσιτα σημεία (όπως στα ντουλάπια ή στις πίσω θέσεις του ψυγείου) και να αφήνετε τα υγιή τρόφιμα, σε ελάχιστη απόσταση από σας.

Τέρμα οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Οι γλυκαντικές ουσίες δεν υπάρχουν μόνο σε ζαχαρωτά, κέικ και αναψυκτικά. Είναι και στα φρούτα, απλά δεν έχουμε συνηθίσει τη γεύση τους.

Σκεφτείτε μόνο, ότι η κύρια γλυκαντική ουσία στα αναψυκτικά (φρουκτόζη με ένα είδος σιροπιού) μπορεί να αυξήσει τα λίπη στο αίμα, δηλαδή τα τριγλυκερίδια, τα οποία είναι ο βασικός «ύποπτος» για καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Βέβαια, ούτε τα αναψυκτικά διαίτης είναι η λύση, καθώς μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά οι μελέτες έχουν συνδέσει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν, με την αύξηση της όρεξης, του σωματικού βάρους, καθώς και διάφορων βακτηρίων στο έντερο.

Το χειρότερο από όλα, ωστόσο είναι, ότι οι τεχνητές αυτές γλυκαντικές ουσίες αφήνουν το σώμα εν αναμονή περισσότερων θερμίδων, από τη στιγμή που τις καταναλώσει. Το αποτέλεσμα είναι η επιθυμία για περισσότερη γλυκύτητα. Καλές εναλλακτικές είναι το μέλι ή ακόμη και γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και η βανίλια.

Καλημέρα με νερό

Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι νερό, αμέσως μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Το νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας βοηθά να αισθανόμαστε καθαροί, υγιείς και αναζωογονημένοι.

Εάν πάλι, είστε από εκείνους που δε χάρηκαν με την ιδέα του «σκέτου» νερού, προσθέστε μία φέτα λεμόνι για γεύση και άρωμα. Το λεμόνι βέβαια, έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα: λειτουργεί ως «καθαρτικό» στο συκώτι, αφαιρώντας τις τοξίνες και μεταβολίζοντας τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Επειδή μάλιστα, καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, η ενίσχυση του λεμονιού σχεδόν επιβάλλεται.

Μη ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου

Εκτός από την αισθητική άποψη, τα σωστά γυαλιά ηλίου, ειδικά μία ηλιόλουστη μέρα, ωφελούν ιδιαιτέρως την υγεία. Τα γυαλιά μπορούν να αποκρούσουν τον καρκίνο του δέρματος, τον καταρράκτη, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη λεγόμενη ασθένεια «το μάτι του σέρφερ» (στην οποία μια ταινία απλώνεται από τη γωνία του ματιού προς τα μέσα και απειλεί την όραση), αλλά και τα εγκαύματα του οφθαλμού.

Προσοχή ωστόσο, στην επιλογή των γυαλιών ηλίου. Πρέπει οι φακοί να μπορούν να αντανακλούν τις ηλιακές ακτινοβολίες.