Πώς θα απαλλαγείτε από τη φαγούρα!

gunaika-xeria-fagoura-ksusimo-allergia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2019

Το ξύσιμο αν και ανακουφίζει στιγμιαία, εντούτοις καταστρέφει ή μπορεί και να μολύνει το δέρμα. Εδώ οι πιο ασφαλείς τρόποι για άμεση και οριστική λύτρωση από την ενοχλητική φαγούρα.

Εκτός και αν σας έχει τσιμπήσει κουνούπι, σκνίπα ή κάποιο άγριο χόρτο, οι φαγούρες που νιώθουμε συχνά-πυκνά σε πολλά σημεία του σώματος, στο κεφάλι ή στο πρόσωπο, οφείλονται στην απελευθέρωση χημικών ουσιών στο δέρμα, όπως η ισταμίνη, οι οποίες φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος και πυροδοτούν την ανάγκη για έντονο, επίμονο και επίπονο καμιά φορά ξύσιμο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ξηροδερμία είναι ένας κύριος παράγοντας δημιουργίας συνεχούς κνησμού, ενώ μια αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικά συστατικά ή ερεθιστικές ουσίες που κρύβονται στα σαμπουάν, τα προϊόντα μακιγιάζ αλλά και στα αρώματα ευνοούν τα συμπτώματα. Ομοίως και κάποια φάρμακα, τροφές ή και υφάσματα.

 Εξαιρώντας μια σειρά οργανικών και ορμονικών διαταραχών (δερματικές παθήσεις, νευρολογικά προβλήματα, εγκυμοσύνη, στρες), για τις οποίες πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς γιατρούς, η εκδήλωση φαγούρας που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες μπορεί να εξαφανιστεί με πολύ απλούς τρόπους.

- Ένα χλιαρό ντους θα καταπραΰνει τη φαγούρα, ενώ η χρήση ενός δερματολογικά ελεγμένου σαμπουάν και αφρόλουτρου θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη.

- Στη συνέχεια, στεγνώστε το σώμα σας ταμποναριστά -χωρίς να τρίβετε το δέρμα- χρησιμοποιώντας μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

- Απλώστε με κυκλικές κινήσεις μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν με αγνά καταπραϋντικά εκχυλίσματα και έλαια.

- Κυρίως, μην ξύνετε το δέρμα με τα νύχια σας, ακόμη και αν ο κνησμός είναι προσωρινός. Η υπερβολική φαγούρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα ή να προκαλέσει κάποια μόλυνση από τα νύχια σας, οδηγώντας σε έντονη ερυθρότητα, σκασίματα, φουσκάλες, οίδημα, φλεγμονή και ουλές. Και το χειρότερο; Η φαγούρα θα επιμένει...

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ