Τρία λάθη στο πρωινό που διορθώνονται εύκολα

auga-skrampl
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Κάτι η νύστα, κάτι η βιασύνη, πολλά μπορούν να πάνε στραβά στο πρωινό. Κάποια, όμως, από αυτά διορθώνονται εύκολα και γρήγορα, ώστε να μην χάσετε κι άλλο χρόνο πριν φύγετε για τη δουλειά.

Ξεράθηκαν τα αβγά σκραμπλ; Αν τα αγαπημένα σας αυγά σκραμπλ βγήκαν ξερά και καθόλου λαχταριστά, χωρίς γεύση και με σβόλους που έχουν άσχημη υφή, τότε κάντε το εξής: προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαλακό, αλατισμένο βούτυρο που υγραίνει και μαλακώνει ακόμη και τα καταστραμμένα αβγά. Θυμηθείτε ότι το ίδιο κόλπο λειτουργεί και στις μπριζόλες, όταν πάνε να ξεραθούν κατά το μαγείρεμα.

Σας βγήκε νερουλή η βρώμη; Η αλήθεια είναι ότι η βρώμη κανονικά χρειάζεται βράσιμο για να μαλακώσει και να απελευθερώσει όλες της τις ουσίες. Αν όταν τη βράζετε συνήθως σας βγαίνει νερουλή ή μαστιχωτή, μάλλον δεν προσέχετε τις αναλογίες βρώμης-νερού. Για να το διορθώσετε, φροντίστε να προσθέτετε στο κατσαρολάκι σας πρώτα το νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίσει να βράζει να ρίχνετε και τη βρώμη σας. Ξεκινήστε με την προτεινόμενη ποσότητα νερού και μια χούφτα βρώμης και προσθέστε σταδιακά όση χρειάζεται, ανακατεύοντας συνέχεια, όπως όταν φτιάχνετε ριζότο, μέχρι να πάρει τη μορφή που θέλετε. Κι αν χρειαστεί, χαίστε της λίγη έξτρα γεύση με ελάχιστο βούτυρο.

Δεν πέτυχαν τα τηγανητά αβγά; Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως όταν τηγανίζετε ένα αβγό, ο κρόκος παίρνει αρκετή ώρα για να «γίνει». Κι αν αναποδογυρίσετε το αβγό σας, τότε…παραγίνεται και το αποτέλεσμα είναι ξερό και καθόλου ζουμερό. Για να σας βγει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα με τραγανή βάση και ζουμερό κρόκο, βάλτε στο αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι παραπάνω, ζεστάνετέ το και στη συνέχεια ρίξτε το αβγό, κατεβάζοντας θερμοκρασία. Όσο το αβγό τηγανίζεται, περιχύστε λίγο από το καυτό λάδι ή καλύψτε το τηγάνι με ένα καπάκι μόλις σπάσετε το αβγό.