Κρέμες κατά της κυτταρίτιδας. Πού η αλήθεια και πού ο μύθος;

gunaikes-paralia-magio-kuttaritida-mpanio-maurisma-kalokairi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2019

Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο στις θεραπείες για την κυτταρίτιδα. Θα προσθέσετε και τα δικά σας ευρώ μέσα σ’ αυτά; Διαβάστε γιατί αξίζει ή όχι να το κάνετε.

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας 

Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε τυρί cottage ή μια φλούδα πορτοκαλιού; 8 στις 10 γυναίκες σκέφτονται ακριβώς το ίδιο με σας: την όψη των μηρών και των γλουτών σας. Αν είστε μια γυναίκα άνω των 30, υπάρχουν 90% πιθανότητες να έχετε προσβληθεί από κυτταρίτιδα. Και όπως κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, θα οδηγηθείτε σε κάθε πιθανή λύση -κρέμες αδυνατίσματος, ομοιοπαθητικά φάρμακα, συμπληρώματα, περιτυλίξεις με φύκια ή ηλεκτρικά καλώδια, βελόνες, βεντούζες, ακτίνες laser έως και ειδικά μασαζοκαλσόν. Όλα αυτά είναι θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας. Επίσης, μεταφράζονται και σε αρκετό χρήμα για τις συγκεκριμένες εταιρείες. Θα επενδύατε σε κάτι τέτοιο με σκοπό να τονώσετε την κατανομή του λιπώδους ιστού στα επίμαχα σημεία του σώματός σας; Ναι ή όχι και γιατί;

 Μια κατηγορία αξιοσέβαστων επιστημόνων, όπως πλαστικοί χειρουργοί, δερματολόγοι, αισθητικοί και, φυσικά το σύνολο της παγκόσμιας βιομηχανίας καλλυντικών, δεν είναι τόσο αφελείς και παραδόπιστοι ώστε να σπαταλήσουν μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς τους και, παράλληλα να διακινδυνεύσουν την επαγγελματική φήμη τους κυνηγώντας κάτι που δεν υπάρχει -και δε νικιέται. «Όντως, η κυτταρίτιδα υπάρχει. Και μπορεί να νικηθεί», λέει ο Δρ Victor Hyde, επιστημονικός σύμβουλος της L'Oréal.

«Πείτε το λίπος, συσσώρευση τοξινών, ακόμη και ιδιοτροπία της φύσης στην οποία οι περισσότερες γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση. Όποια κι αν είναι η αιτιολογία ή η μορφή της, η κυτταρίτιδα απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες και εμείς, κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό», λέει ο Hyde.

Η Dr. Tamara Griffiths, σύμβουλος δερματολογίας στο Βρετανικό Ίδρυμα Δερματικών Παθήσεων ανήκει στην αντίπερα όχθη. Σε άρθρο της στην εφημερίδα Guardian, η Griffiths υπήρξε κατηγορηματική: «Υπάρχει πολλή ψευδοεπιστήμη πάνω στο θέμα. Όπως πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς, έτσι και οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας οδηγούνται με άξονα το μάρκετινγκ και όχι από μια έγκυρη επιστημονική έρευνα. Βέβαια, γίνονται μελέτες, αλλά σπάνια είναι ενδελεχείς, ενώ πολλές φορές, κυκλοφορούν προϊόντα που ακόμη βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών. Τα αντικυτταριδιτικά προϊόντα μπορούν να βελτιώσουν την επιφανειακή υφή του δέρματος, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικότητάς τους οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργούν ψυχολογική επίδραση. Οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα, επειδή το προϊόν είναι όμορφα συσκευασμένο και κοστίζει ακριβά. Αυτό όμως απέχει από τα πραγματικά φυσικά αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει».

Κι όμως. Οι επίσημες μετρήσεις από χιλιάδες γυναίκες που χρησιμοποίησαν μια αδυνατιστική κρέμα της Shiseido, έδειξαν μείωση 1,3 εκατοστών από την περίμετρο του ισχίου και συνολική απώλεια 1,1 κιλού σωματικού βάρους.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Guam, που ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, υποστηρίζουν ότι τα κλινικά στοιχεία από μετρήσεις που έγιναν σε πελάτισσές τους πριν και μετά τη χρήση μιας φόρμουλας από λάσπη και φύκια, μιλούν για απώλεια 2 εκατοστών έπειτα από μια μόνο εφαρμογή.

 Άλλη εταιρεία καλλυντικών, η Decleor (θυγατρική της L'Oréal) ανακοινώνει με επίσημα στοιχεία ότι πέτυχε μείωση περιμέτρου γλουτών κατά 1,5 εκατοστά (σε μέτρηση με επίσημες τεχνικές σάρωσης και όχι μεζούρα), εμφανίζοντας απώλεια τοπικού πάχους κατά 21% σε διάστημα 28 ημερών.

Παράλληλα, η L'Oréal, επισημαίνει σε ανακοινώσεις στον Τύπο και την ιατρική κοινότητα ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν αποτελούν μόνο δική της εσωτερική έρευνα. Την προηγούμενη διετία, διεξήγαγε μεγάλη έρευνα σε καταναλώτριες που είχαν αγοράσει τα αντικυτταριτιδικά προϊόντα της (γνωστά και πολυδιαφημισμένα) κατά την οποία αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες είχαν μείωση έως 2 εκ. γύρω από το μηρό μετά από 14 ημέρες χρήσης.

Με τέτοια δεδομένα, γιατί πολλοί δερματολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ακράδαντα ότι τα προϊόντα αδυνατίσματος προσφέρουν μόνο μια ψυχολογική ώθηση; Ωστόσο, παρά τις αντιγνωμίες, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα συστατικό: την καφεΐνη.

Όντως η καφεΐνη διαλύει την κυτταρίτιδα;

«Το πιο κοινό και αποτελεσματικό ενεργό συστατικό σε καλλυντικά κατά της κυτταρίτιδας είναι η καφεΐνη», λέει ο Hyde. «Κανένα επιστημονικό εργαστήριο δεν μπορεί να ανατρέψει την αποδεδειγμένη δράση της καφεΐνης, η οποία ενθαρρύνει το μεταβολισμό των λιπών και οδηγεί στην αποστράγγιση του συσσωρευμένου νερού από τους λιπαρούς ιστούς».

Γι’ αυτό και κάθε εταιρεία που σέβεται τις αντικυτταριτιδικές κρέμες που παράγει, ποντάρει στην καφεΐνη σε κάποια μορφή της. Δημοφιλέστερο συστατικό είναι το σύμπλεγμα καφεΐνης. Η διαφορά με το να τρίψεις μια χούφτα κόκκων καφέ στο καπιτονέ δέρμα σας έγκειται στο γεγονός ότι το σύμπλεγμα καφεΐνης διεισδύει στους ιστούς και μετατρέπει την περίσσεια λίπους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Δηλαδή υγροποιείται το λίπος έτσι ώστε να είναι σε θέση να καεί μέσα στο σώμα.

 Όμως ο ο Δρ Victor Allen Neel του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έχει μια μικρή αντίρρηση:

«Χωρίς να θέλω να πω ότι οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας είναι μια σπατάλη χρημάτων, εντούτοις δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς ότι η καφεΐνη έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται τοπικά, συγκριτικά με την εφαρμογή μιας μεσοθεραπείας με βάση την καφεΐνη. Αλλά ακόμη και τότε, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ικανοποιητικά ούτε και μόνιμα».

Εάν υπάρχει κρέμα που νικά την κυτταρίτιδα, το πιο ασφαλές που θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ότι ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί. Μπορεί να υπάρχουν κρέμες που βελτιώνουν προσωρινά την εμφάνιση του δέρματος ή θεραπείες που κάνουν τους μηρούς να φαίνονται πιο σταθεροί και λείοι μετά από ένα επίμονο μασάζ. «Προφανώς κάτι καλό γίνεται και με την εφαρμογή καφεΐνης. Αλλά μην εναποθέσετε τις ελπίδες σας μόνο σε αυτό. Προσπαθήστε να εστιάσετε στην καλή διατροφή και την συστηματική άσκηση», λέει ο Neel.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας