Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο όταν διαβάζουμε;

trofes-eksetaseis
ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2019

Είτε πρόκειται για εξετάσεις, είτε, για Πανελλήνιες, είτε για εξεταστική, είτε γενικά για δοκιμασία όπου χρειάζεται να μελετήσουμε, οι παρακάτω τροφές είναι σύμμαχοί μας, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, με πολλά φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και ενός ξεκούραστου τρόπου ζωής με επαρκή ύπνο.

Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί είναι ανάμεσα στα πιο υγιεινά είδη ψαριών, λόγω της πρωτεΐνης τους και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν λειτουργικό εγκέφαλο.

Αυγά
Μια από τις πιο εύκολες τροφές που μπορείτε να απολαύσετε με πολλούς τρόπους, τα αυγά, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, καθώς μας χαρίζουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ποσότητα ενός αυγού, βιταμίνη Β12 που χρειάζεται το νευρικό σύστημα και η μνήμη μας και ταυτόχρονα μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια που τόσο χρειαζόμαστε και λιγότερες από 100 θερμίδες, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. Προτιμήστε τα βραστά ή ποσέ αντί για τηγανητά και προσθέστε τα στη σαλάτα σας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανίδα, σπανάκι, ρόκα, λόλα, μπρόκολο… Η λίστα με τα πράσινα λαχανικά που πρέπει να υπάρχουν πάντα –και ιδιαιτέρως στις εξετάσεις- στη διατροφή σας είναι μεγάλη και με ποικιλία. Ο λόγος είναι ότι τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, με τη βιταμίνη Κ που βοηθά τον εγκέφαλο να υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά και τα αντιοξειδωτικά να μην λείπουν. Συν τοις άλλοις, με την κατανάλωσή τους θα λάβετε Β6 και Β12, δυο βιταμίνες που συνδέονται με βελτίωση της εγρήγορσης και της μνήμης, ενώ οι φυτικές τους ίνες θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Φιστικοβούτυρο
Πολλοί το θεωρούν ανθυγιεινή τροφή, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει πολλά καλά λιπαρά και πρωτεΐνη ανά μερίδα, που σημαίνει ότι αν και οι θερμίδες του είναι αρκετές, κρατά την πείνα μακριά για περισσότερη ώρα. Προσθέστε το σε ψωμί ολικής άλσης, στο smoothie σας και αφήστε το να σας γεμίσει ενέργεια. Μην ξεχνάτε ότι οι ξηροί καρποί γενικά αποτελούν εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή για τον εγκέφαλο, χάρη στα καλά λιπαρά τους. Κι αν θέλετε να τα αυξήσετε ακόμη περισσότερο, συνδυάστε το φιστικοβούτυρο με αβοκάντο και λιναρόσπορο.

Φρέσκα φρούτα
Όταν έχετε ανάγκη από λίγη ζάχαρη, τα φυσικά σάκχαρα που έχουν τα φρούτα είναι η καλύτερη και πιο φυσική επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Το πιο σκουρόχρωμα φρούτα, όπως τα μύρτιλα, περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά γενικά φροντίστε να προσθέσετε φρούτα στη διατροφή σας για περισσότερη ενέργεια.

Υγιεινά σνακ
Ως σνακ φροντίστε να επιλέγετε ξηρούς καρπούς και σπόρους, ειδικά ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο, που είναι πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεστε για συγκέντρωση, ηρεμία και καλή μνήμη, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο -το μαγνήσιο βοηθά επίσης και στην αϋπνία, για όσους ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο άγχους. Μην ξεχνάτε ότι καταναλώνοντας πρωτεΐνη και υδατάνθρακα μαζί, καθυστερεί η απελευθέρωση σακχάρων στο αίμα, κάτι που βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου και έτσι δεν έχετε αυξομειώσεις ενέργειας. Κι αν θέλετε κάτι γλυκό, προσθέστε μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας στους ξηρούς καρπούς και σπόρους σας.

Καλή επιτυχία!