Καθαρίζεται ο φούρνος με κέτσαπ; «Πράσινες» λύσεις καθαρισμού για το σπίτι

katharizetai-o-fournos-me-ketsap-prasines-luseis-katharismou-gia-to-spiti-fournos-me-ketsap-prasines-luseis-katharismou-gia-to-spiti

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΙΟΥ 2013

Τη στιγμή, που στο εμπόριο κυκλοφορούν χιλιάδες καθαριστικά ειδικά για λεκέδες, που δεν είχαμε καν φανταστεί ότι υπάρχουν, η ίδια η κουζίνα μας και συγκεκριμένα τα προϊόντα που κρύβονται στα ντουλάπια, μας προσφέρουν έξυπνες και οικολογικές λύσεις για να καθαρίσουμε σχεδόν... τα πάντα.

Κέτσαπ, αλουμινόχαρτο οδοντόκρεμα, ξίδι, αλάτι και ένα σωρό άλλα προϊόντα, που όλοι έχουμε σπίτι μας, μπορούν να είναι η καλύτερη οικολογική απάντηση στους επίμονους λεκέδες. Σύμφωνα με το Reader’s digest.com μάλιστα, αυτά είναι λίγα μόνο από τα «πράσινα» καθαριστικά που έχουμε όλοι, αλλά ίσως δεν το ξέρουμε. Ποιο αρμόζει στον κάθε λεκέ;

Κέτσαπ για το φούρνο

Εάν ένας επίμονος λεκές συνεχίσει να «καίγεται» μέσα στο φούρνο σας και δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά του εμπορίου, η λύση είναι το κέτσαπ. Βάλτε τον φούρνο σας να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία, απλώστε λίγη κέτσαπ πάνω στο λεκέ, τρίψτε τον και αφήστε το για 5 λεπτά. Ξεπλύνετε και θα διαπιστώσετε ότι ο λεκές εξαφανίστηκε.

Το κέτσαπ είναι ιδανικό και στην περίπτωση που θέλετε να επαναφέρετε τη λάμψη στις αποχρωματισμένες χάλκινες κατσαρόλες σας. Απλώστε μία λεπτή στρώση κέτσαπ, ξεβγάλετε και στεγνώστε.

Αλουμινόχαρτο για τα ασημικά σας

Όταν το ασήμι «αμαυρωθεί», ο αγώνας να το επαναφέρετε είναι άνισος. Σύμμαχός σας το αλουμινόχαρτο. Σε ένα λίτρο νερό, βάλτε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, μέχρι να πάρουν βράση.

Τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα τα ασημικά σας για 10 δευτερόλεπτα (ίσω λίγο παραπάνω εάν είναι σε άσχημη κατάσταση) και μετά βγάλτε τα χρησιμοποιώντας λαβίδες. Το αλουμινόχαρτο μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να τρίψετε τρόφιμα που έχουνε μείνει στο τηγάνι. Προσοχή όμως όχι τα αντικολλητικά τηγάνια.

Φλούδες πορτοκαλιού για τα στίγματα του νερού

Την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε να φάτε ένα πορτοκάλι, μην πετάξετε τις φλούδες. Οι φλούδες απομακρύνουν τις επίμονες κηλίδες του νερού και διαλύουν τα σημάδια που έχει αφήσει στο νεροχύτη.

Επίσης, με τις φλούδες μπορείτε να γυαλίσετε τα ξύλινα έπιπλα, καθώς το έλαιο της λευκής σάρκας της φλούδας λειτουργεί σαν ένα φυσικό βερνίκι και αφήνει μια ωραία λάμψη και μυρωδιά.

Οδοντόκρεμα για τους βρώμικους τοίχους

Τοποθετήστε λίγη οδοντόκρεμα χωρίς gel, στους λεκέδες του τοίχου και τρίψτε το σημείο με ένα πανί ή μία βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Η οδοντόκρεμα ενεργεί επίσης ως φυσικό αποσμητικό, απομακρύνοντας την «ξινή» μυρωδιά.

Για το λόγο αυτό είναι ιδανικό «καθαριστικό» για τα βρώμικα μπιμπερό, εξαλείφοντας λεκέδες και τη μυρωδιά του γάλατος.

Λεμόνι για το ψυγείο

Αν το ψυγείο σας χρειάζεται καθάρισμα, βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα σφουγγάρι σε χυμό λεμονιού, αφήστε το στο ψυγείο για μερικές ώρες και αυτό θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές.

Λεπτομέρειες για ακόμα περισσότερες χρήσεις του λεμονιού μπορείτε να δείτε εδώ.

Αλκοόλ για τις περσίδες

Το αλκοόλ, ως πολύ καλό αντισηπτικό, είναι ιδανικό για πολλές χρήσεις. Μία από αυτές, ο καθαρισμός των περσίδων. Αν οι περσίδες σας είναι γεμάτες σκόνη και βρωμιές, δοκιμάστε να τυλίξετε ένα καθαρό πανί γύρω από μία σπάτουλα και στη συνέχεια βουτήξτε το σε αλκοόλ (μπορείτε να το κάνετε και με καθαρό οινόπνευμα). Έπειτα, σπρώξτε τη σπάτουλα ανάμεσα από τις περσίδες για πιο αποτελεσματικό…ξεσκόνισμα.

Το αλκοόλ είναι ιδανικό, επίσης, για να καθαρίζετε τα τζάμια το χειμώνα. Σε ένα λίτρο νερό, προσθέστε μισό φλιτζάνι οινόπνευμα, ψεκάστε και καθαρίστε με εφημερίδες για «αόρατα» τζάμια.

Ειδικότερα δε, η βότκα, μπορεί να σας φανεί αρκετά χρήσιμη. Για να απομακρύνετε τα έντομα, να «ζωντανέψετε» τα φυτά και τα μαλλιά σας, ακόμα και να απαλλαγείτε από τον πονόδοντο, μπορείτε να δείτε εδώ.

Αλάτι για τη σκουριά

Το αλάτι είναι ένα θαυματουργό (και πάμφθηνο) προϊόν. Μπορείτε να ρίξετε λίγο αλάτι σε ένα σφουγγάρι και να καθαρίσετε τα φλιτζάνια του καφέ ή τα κουζινικά σας σκεύη (είναι καλύτερο και από πλυντήριο πιάτων), ενώ εάν αφήσετε το σφουγγάρι της κουζίνας μέσα σε μία λεκάνη με ένα λίτρο νερό και 1/4του φλιτζανιού αλάτι, για μία νύχτα, θα παρατείνετε κατά πολύ τη ...ζωή του.

Αν το τηγάνι σας σκουριάσει, μπορείτε επίσης μετά το πλύσιμο να το βάλετε σε μία λεκάνη, η οποία περιέχει 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι και ζεστό νερό. Τρίψτε το με μια σκληρή συρμάτινη βούρτσα, σκουπίστε και εφαρμόστε ένα ελαφρύ στρώμα από φυτικό έλαιο, πριν από τη χρήση ή την αποθήκευσή του. Προσοχή το τηγάνι βέβαια να μην είναι αντικολλητικό. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον κατασκευαστή πριν το κάνετε.

Αυτές είναι μερικές μόνο απο τις θαυματουργές χρήσεις του αλατιού. Για περισσότερες μπορείτε να δείτε εδώ.

Βραστό νερό για τα λίπη

Το καθαρό βραστό νερό είναι η καλύτερη και φυσικότερη επιλογή για να διώξετε τα κολλημένα λίπη από τα σκεύη σας. Βουτήξτε ένα πανί σε βραστό νερό και τρίψτε την περιοχή όπου υπάρχει το λίπος, στις εστίες της κουζίνας σας, στο φούρνο μικροκυμάτων κλπ. Εάν ωστόσο, οι λεκέδες είναι επίμονοι, χρησιμοποιήστε λίγη μαγειρική σόδα και τρίψτε με δύναμη.

Μαγειρική σόδα για τις μυρωδιές

Μυρωδιές από σκόρδο, κρεμμύδι ή κάτι που ξεχάσατε (και χάλασε φυσικά) κάπου στο πίσω μέρος του ψυγείου, έχουν βρει τον εχθρό τους. Στην περίπτωση που έχετε καθαρίσει σκόρδο και τα χέρια σας μυρίζουν, τρίψτε τα με μαγειρική σόδα αντί για σαπούνι.

Επιπλέον, ενισχύστε τη δράση του υγρού των πιάτων σας, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Και όσο για την… οδοντοστοιχία σας, μπορείτε μία φορά την εβδομάδα να κάνετε γαργάρες με νερό και μαγειρική σόδα για λαμπερό χαμόγελο, με τη σύμφωνη γνώμη του οδοντογιατρού σας βέβαια.