Μαθαίνουμε να διαβάζουμε την ετικέτα του αντηλιακού

gunaikes-thalssa-kalokairi-gumnastiki-antiliako-magio-serf
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2019

Για να μην «καείτε» από τις παρερμηνείες ή τα «ψιλά» γράμματα, αποκωδικοποιούμε τις 4 βασικές ενδείξεις που αναγράφει η αντηλιακή σας κρέμα.

Εκπτώσεις έως -40% σε επώνυμα αντηλιακά!

- Τι σημαίνει SPF στην πράξη; Ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας -SPF (Sun Protection Factor)- ενός αντηλιακού, υποδεικνύει χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Και συνεπεία αυτού, πόσο καλά είναι προστατευμένο το δέρμα από ένα ηλιακό έγκαυμα. Πιο λιανά: Ας υποθέσουμε ότι το δέρμα σας αρχίζει να κοκκινίζει έπειτα από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς προστασία. Τότε, μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη SPF30 (για παράδειγμα) θα το προστατέψει για 6 ώρες (20 λεπτά επί 30). Αυτό όμως ισχύει σε ιδανικές συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον, γι’ αυτό και οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, ειδικά όταν βρίσκεστε στην παραλία –συνυπολογίζοντας την απώλεια υλικού εξαιτίας του νερού, του ιδρώτα, ακόμη και της επαφής με την πετσέτα ή την ξαπλώστρα.

 - «Φίλτρα ευρέος φάσματος». Δηλαδή; Είναι ο συνδυασμός οργανικών/φυσικών και χημικών φίλτρων με στόχο την προστασία του δέρματος τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και τις UVA (σημαντικό: ο δείκτης SPF αναφέρεται μόνο στο βαθμό προστασίας από τις UVB -το έγκαυμα). Τα χημικά φίλτρα (κυρίως βενζοφαινόνες) απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ αντίθετα, τα φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) δεν απορροφούν αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι αντηλιακές κρέμες που περιέχουν φίλτρα ευρέως φάσματος , αναγράφουν στη συσκευασία τους έναν ακόμα δείκτη, το PPD για την παρεχόμενη προστασία και από τις ακτίνες UVA.

- Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά μεταξύ SPF30 και SPF50; Ένα αντηλιακό με SPF50 μπλοκάρει το 98% των UV ενώ ένα με SPF30 το 96,7%. Μολονότι η διαφορά φαίνεται μικρή, εντούτοις, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε βάθος χρόνου αυτό το επιπλέον 1,3% μειώνει αισθητά το ποσοστό της UV ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα, ιδιαίτερα το πιο ευαίσθητο (όπως το παιδικό ή το πολύ ανοιχτό αν μιλάμε για ενήλικες).

 - «Χωρίς συντηρητικά και parabens» -εξήγηση: Μια συγκεκριμένη ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στις συνθέσεις πολλών καλλυντικών προϊόντων, τα parabens, ενοχοποιήθηκαν εξαιτίας πιθανών ορμονικών διατραχών και ενδεχόμενης αύξησης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως του μαστού και του προστάτη. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα κατατάσσει στα απαγορευμένα συστατικά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών, πλέον, τα αποκλείουν από τη σύνθεση των προϊόντων τους για καθαρά προληπτικούς λόγους.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ

Εκπτώσεις έως -40% σε επώνυμα αντηλιακά!