Μίλα μου για... μήλα!

mila-mou-gia-mila

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Είναι ένας από τους ωραιότερους και γευστικότερους καρπούς του χειμώνα. Ο λόγος για το ζουμερό μήλο, που πέρα από θρεπτικά στοιχεία και νοστιμιά αποτελεί και το ιδανικότερο «γιατροσόφι» της εποχής...

Είναι ένας από τους ωραιότερους και γευστικότερους καρπούς του χειμώνα. Ο λόγος για το ζουμερό μήλο, που πέρα από θρεπτικά στοιχεία και νοστιμιά αποτελεί και το ιδανικότερο «γιατροσόφι» της εποχής...

Όταν η πρωτόπλαστη Εύα έδωσε το μήλο στον Αδάμ, ούτε που φανταζόταν, πως αιώνες μετά, ο ζουμερός καρπός θα πρωταγωνιστούσε στα φρούτα του χειμώνα. Ζουμερό, εύγευστο και τραγανό, το μήλο, αποτελεί την καλύτερη λύση για ένα γρήγορο σνακ αλλά και το πιο γευστικό επιδόρπιο μετά από ένα πλήρες γεύμα.

Ένα μήλο την ημέρα...

Ο μοναδικός αυτός καρπός αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Πλούσιο σε άμυλα, καροτένιο, τανίνες, σάκχαρα, ένζυμα και βιταμίνες (Α,.B, C, E), αλλά και μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και κιτρικό οξύ, το μήλο αποτελεί μια σούπερ τροφή, που δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας.

Έτσι, η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου αποτελεί μια πολύτιμη «ασπίδα» προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς το μήλο διαθέτει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας εκτός των άλλων και από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Που ωφελεί;

Σχεδόν παντού! Αρχικά, το μήλο έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως το απόλυτο φρούτο της ομορφιάς και της ευεξίας καθώς η συχνή κατανάλωσή του ωφελεί ιδιαίτερα το δέρμα, αφήνοντάς το απαλό και μεταξένιο. Παράλληλα, η αντιοξειδωτική του δράση, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη γήρανση του δέρματος και του οργανισμού.

Όμως, οι μαγικές του ιδιότητες, δεν σταματούν εδώ. Το μήλο χαρίζει στον οργανισμό ενέργεια και ευεξία ενώ ωφελεί ιδιαίτερα τους νεφρούς και το συκώτι, καθαρίζοντας το αίμα. Επίσης, τονώνει τη λειτουργία των εντέρων και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ευεργετικά και στην πέψη.

Θέλετε και άλλα; Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως το μήλο δρα ως ένα φυσικό παυσίπονο ενάντια στον δυνατό πονοκέφαλο και την ημικρανία. Το μήλο λέγεται, πως καταπολεμά το στρες ενώ δρα καταπραϋντικά στη βασανιστική αϋπνία. Αλλά και ως «γιατροσόφι», το μήλο λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό εδώ και πολλά χρόνια. Ο αλεσμένος πολτός του καρπού ωφελεί το ερεθισμένο δέρμα και καταπολεμά τα εκζέματα ενώ πολλοί υποστηρίζουν, πως ο ζεστός χυμός μήλου καταπολεμά τον πυρετό και τις ιώσεις. Τέλος, το μηλόξυδο, ως συστατικό αφεψήματος λέγεται, πως λειτουργεί ως ένα φυσικό λιποδιαλυτικό, «καίγοντας» τα περιττά λίπη και χαρίζοντας μια κομψή και όμορφη σιλουέτα.

Στην Ελλάδα το μήλο απαντάται σε διάφορες ποικιλίες, με βασικότερες τα μήλα golden, τα ξινόμηλα, τα grand smith,τα ξυνόμηλα, τα μήλα Ζαγοράς καθώς και τα μικρά και γευστικά φιρίκια. Μπορείτε να τα απολαύσετε όχι μόνο ωμά αλλά και σε διάφορες άλλες παραλλαγές εμπλουτίζοντας έτσι το καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Ως επιδόρπιο, το μήλο μπορεί να ψηθεί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο σε φούρνο ή σε τζάκι και στη συνέχεια να πασπαλιστεί με μυρωδάτη κανέλα. Επίσης, ο χυμός μήλου, αν ζεσταθεί και σε αυτόν προστεθούν 2 μικρά ξυλαράκια κανέλας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα απολαυστικό και συνάμα θρεπτικό ρόφημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Κομμένο σε φέτες, το μήλο στολίζει με την παρουσία του τις γευστικές μηλόπιτες ενώ μπορείτε να το απολαύσετε και σε μορφή κομπόστας ή ως γλυκό του κουταλιού. Τέλος, μπορείτε να βράσετε σε λίγο νερό τις φλούδες του μήλου και να προσθέτετε ξυλαράκια κανέλλας στον χυμό που θα προκύψει, δημιουργώντας ένα θρεπτικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό αφέψημα.