Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφεύγετε πριν πάτε παραλία

kalokairi-gunaikes-pisina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Αυτά είναι τα αθώα συστατικά, που κάτω από τον ήλιο γίνονται επικίνδυνα για το δέρμα σας, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Το να φοράτε αντηλιακό στην παραλία είναι υποχρεωτικό, αλλά άρωμα, αιθέρια έλαια, προϊόντα με ρετινόλη ή AHA σχεδόν απαγορεύονται, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία και μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστες επιπλοκές στο δέρμα. Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν.   

Ρετινόλη

«Όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α (ρετινοειδή, ρετινόλη και τρετινοΐνη) καθιστούν την επιδερμίδα σας εξαιρετικά ευαίσθητη κάτω από τον ήλιο, δημιουργώντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για το οποίο έχει φτιαχτεί η κρέμα κατά της γήρανσης ή κατά της ακμής που φοράτε», επισημαίνει η Mona Gohara, δερματολόγος στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και συνεχίζει: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα βιώσετε έντονη ξηρότητα και ερύθημα, γι’ αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμήστε να απλώνετε την ρετινόλη το βράδυ, σαν βασική θεραπεία νυκτός».

 Υδροξυοξέα

Ένα άλλο πράγμα που αξίζει να κρατήσετε μακριά από το δέρμα σας προτού επισκεφθείτε την παραλία είναι τα AHA (γλυκολικό οξύ και το λακτικό οξύ), τα οποία υπάρχουν σχεδόν σε κάθε προϊόν ήπιας απολέπισης της επιδερμίδας του προσώπου. «Ο κίνδυνος να εκτεθεί το μερικώς απογυμνωμένο δέρμα σας στον ήλιο είναι μεγάλος, με κυριότερο σύμπτωμα το έντονο έγκαυμα, που κανένα αντηλιακό δεν θα μπορέσει να προστατέψει», λέει ο Joshua Zeichner, δερματολόγος ερευνητής στο νοσοκομείο Moutn Sinai της Νέας Υόρκης.

Αιθέρια έλαια

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απλώσει στο δέρμα σας αιθέρια έλαια ως μέρος μιας βραδινής ρουτίνας και όχι πρωινής. «Τα αιθέρια έλαια, μολονότι είναι εξαιρετικά δημοφιλή χάρη στις καταπραϋντικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, όταν εκτεθούν στον ήλιο μπορεί να οδηγήσουν σε εξανθήματα, χημικό έγκαυμα, έως και αναφυλακτικό σοκ», τονίζει ο Zeichner, συμπληρώνοντας: «Ο ίδιος τύπος αντίδρασης μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιήσετε προϊόντα προσώπου με οξέα φρούτων».  

Άρωμα

«Μια διαταραχή του δέρματος που ονομάζεται φωτοδερματίτιδα, είναι κοινό σύμπτωμα πολλών γυναικών, οι οποίες έχουν εκτεθεί στον ήλιο φορώντας κολόνιες ή αρώματα: το δέρμα εμφανίζει αμέσως ήπια ερυθρότητα και κνησμό ή και φυσαλίδες, συμπτώματα που επεκτείνονται και στα σημεία του σώματος που είναι καλυμμένα με ρούχα. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα αρωματικά προϊόντα, τα οποία έχουν υψηλή συγκέντρωση ενός παράγοντα που προκαλεί ευαισθητοποίηση στο φως -bergapten-, ένα φωτοτοξικό συστατικό το οποίο προέρχεται από τη φλούδα εσπεριδοειδών και ειδικά του περγαμόντου», λέει η Gohara.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ