Κουρκουμάς: σκόνη ή συμπλήρωμα για καλύτερη απορρόφηση;

kourkoumas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Εύη Μίχου, μας εξηγεί πώς μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη του κουρκουμά στο μέγιστο και πώς να τον καταναλώσουμε σωστά.

Ο κουρκουμάς προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric) και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ειδικά στην Ινδία. Η κουρκουμίνη και τα παράγωγά της, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, γνωστά ως κουρκουμινοειδή είναι οι βιοδραστικές ουσίες που έχουν συσχετιστεί με τα οφέλη που προσφέρει. Τα κουρκουμινοειδή είναι υδρόφοβα, έτσι δεν είναι υδατοδιαλυτά και απορροφώνται δύσκολα στο έντερο ενώ μεταβολίζονται πολύ γρήγορα.

Η κλασική σκόνη μπαχαρικού κουρκουμά δίνει γεύση και άρωμα στα φαγητά βελτιώνοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων στα οποία προστίθεται, αλλά δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία λόγω της χαμηλής συγκέντρωσής της στις δραστικές ουσίες του κουρκουμά (κουρκουμίνη, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη).

Η καθαρή σκόνη κουρκουμά έχει συγκέντρωση κουρκουμινοειδών, κατά μέσο όρο 3,14% κατά βάρος. Γενικά, τα συμπληρώματα κουρκουμά περιέχουν σε ποσοστό 95% τις δραστικές ουσίες σε σύγκριση με την σκόνη κουρκουμά (3%). (2)

Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί το συμπλήρωμα των βιοδραστικών ενώσεων κουρκουμά σε μορφή σπρέι, καθώς παρατηρείται αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα λόγω της υψηλής απορρόφησης κουρκουμινοειδών στο στοματικό βλεννογόνο παρακάμπτοντας το εντερικό βλεννογόνο, όπου παρατηρείται ελάχιστη απορρόφηση. (3)

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφική κουρκουμίνη παρουσιάζει διάφορες βιολογικές δραστικότητες και αναστέλλει σημαντικά την ογκογένεση και το μέγεθος του όγκου στα ζώα.

Συνοπτικά, η κουρκουμίνη εμφανίζει τόσο αντιφλεγμονώδη δράση όσο και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας το αίσθημα του πόνου και δίνοντάς τη δυνατότητα να εξεταστεί κατά την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης του. (1)

Τα συμπληρώματα κουρκουμά, πάντως, φαίνεται να υπερέχουν της σκόνης, καθώς περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό δραστικών ουσιών.

Εύη Μίχου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΠΗΓΕΣ 

1. Ishita Chattopadhyay, Kaushik Biswas , Uday Bandyopadhyay and Ranajit K. Banerjee, Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications, Current science, vol. 87, no. 1, 10 July 2004

2. Elizabeth Mudge & Michael Chan & Sylesh Venkataraman & Paula N. Brown, Curcuminoids in Turmeric Roots and Supplements: Method Optimization and Validation, Food Anal. Methods, 9:1428–1435, 2016

3. Shumin Wang,Fubin Wei, Guohua Zhao , Spray-drying of curcumin-loaded octenylsuccinated corn dextrin micelles stabilized with maltodextrin, Powder Technology, Volume 307, 56-62, 1 February 2017