Τα μικρά-μεγάλα SOS των καλοκαιρινών αποδράσεων

kalokairi-bouties-thalassa-filoi-magio
ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Για ό,τι γνωρίζετε (ή όχι), για ό,τι υποψιάζεστε (ή έχετε ακούσει λάθος) και για ό,τι πρόκειται να σας χαλάσει το καλοκαίρι, έχουμε τις έγκυρες επιστημονικές απαντήσεις.

Εκπτώσεις έως -40% σε επώνυμα αντηλιακά!

Υπάρχει, όντως, αντηλιακό χάπι;

Ανεξάρτητα από την καθημερινή χρήση ενός αντηλιακού, ενισχύστε την προστασία σας από τον ήλιο με ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα με φωτοπροστευτική δράση. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι δείχνουν ότι τα συστατικά που περιέχουν αυτές οι «αντηλιακές» κάψουλες διατροφής (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη) μειώνουν τις βλάβες που μπορεί να υποστεί το DNA από την UVA ακτινοβολία.

Αξίζει τα λεφτά του ένα lip balm με SPF;

Η λεπτή και υπερευαίσθητη επιδερμίδα των χειλιών υστερεί σε αντοχή από το υπόλοιπο πρόσωπο και μένει σχεδόν ανυπεράσπιστη στην υπεριώδη ακτινοβολία, με συνέπεια να αφυδατώνεται γρήγορα και να ξεφλουδίζει. Αυτό όμως είναι το πρώτο σύμπτωμα, που έχει να κάνει με την αισθητική εικόνα των χειλιών σας. Όμως, οι δερματολόγοι φωνάζουν και για έναν άλλο, πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο: η ακτινική χειλίτιδα αποτελεί πρόδρομη νόσο του καρκίνου των χειλέων, με ποσοστά που αγγίζουν το 30% κάθε άλλου είδους καρκίνου.

Επιλέξτε μια φόρμουλα κραγιόν ή lip balm με ενσωματωμένο φίλτρο προστασίας -τουλάχιστον 15-.

 Έχουν τα γυαλιά ηλίου σας φίλτρο E (PF);

Ό,τι είναι το SPF για  το δέρμα, είναι και το EPF (Eye Protection Factor) για τα μάτια σας - ο αντηλιακός δείκτης προστασίας που πιστοποιεί επιστημονικά κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Έχει αποδειχθεί πως μια επισφαλής έκθεση των ματιών στον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς κατάλληλα γυαλιά, με προηγμένη τεχνολογία επίστρωσης των φακών, μπορεί να προκαλέσει κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και  φωτοεγκαύματα στα βλέφαρα. Επιπλέον, ελαχιστοποιείτε το χρόνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10 τουλάχιστον χρόνια.

Γιατί δεν πρέπει να κολυμπάτε με ταμπόν

Επειδή ρισκάρετε να αρπάξετε μια γενναία κολπίτιδα, λένε οι επιστήμονες. Και είναι μια βακτηριακή πάθηση που θα την πολλαπλασιάσετε αν έχετε την κακή συνήθεια να να φοράτε το μαγιό σας όλη μέρα και να κάθεστε στις ξαπλώστρες χωρίς καθαρή πετσέτα. Θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας κολπίτιδας από την ύπαρξη μη φυσιολογικών εκκρίσεων (λευκές και παχύρρευστες), έντονο κνησμό και μόνιμο τσούξιμο. Θα την αντιμετωπίσετε με αλοιφές και υπόθετα κολπικής χρήσης, κάνοντας υπομονή για μια εβδομάδα. Φροντίστε να μην πάρετε τη θεραπεία στα αψήφιστα, καθώς η κολπίτιδα είναι μια λοίμωξη που εύκολα υποτροπιάζει.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ