Πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε το καλοκαίρι

mpanio-loysimo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Επειδή τα μαλλιά σας θα υποστούν -από εδώ και μετά- ύψιστες δοκιμασίες αντοχής στον ήλιο, στο αλάτι και στο χλώριο, τρεις super-experts δίνουν την απάντηση (spoiler: όχι κάθε μέρα).

Λογικά, κάθε γυναίκα θα σκεφτόταν το εξής: λούσιμο στον ιδρώτα από το πρωί μέχρι το βράδυ στην πόλη ή τις διακοπές, συν μπάνια στη θάλασσα και βουτιές στην πισίνα καθημερινά, συνεπάγεται -υποχρεωτικά- καθημερινό λούσιμο. Κι όμως, τρεις ειδικοί στην υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, λένε ακριβώς το αντίθετο: λούσιμο μόνο μια με δυο φορές τη βδομάδα, όλο το καλοκαίρι. Και εξηγούν τους πολύ σοβαρούς λόγους, παρακάτω.

Eliut Rivera, celebrity hair stylist: Μόνιμος σύμβουλος κομμωτικής και υγείας μαλλιών πολλών διασημοτήτων του Χόλιγουντ (με πρώτη και καλύτερη πελάτισσά του την Jennifer Lopez), ο Rivera, λέει: «Γενικά, η λογική της μίνιμουμ χρήσης σαμπουάν και μαλακτικού -ανεξαρτήτως εποχής-, έγκειται στη διαφύλαξη και προστασία των φυσικών ελαίων που παράγει το τριχωτό της κεφαλής με σκοπό την υγεία και την λάμψη των μαλλιών. Ωστόσο, το καλοκαίρι, η συχνή επαφή με τον ήλιο, το χλώριο ή το θαλασσινό νερό μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγιή εικόνα των μαλλιών και να οξειδώσει τις βαφές πιο γρήγορα. Αλλά η λύση δεν βρίσκεται στο καθημερινό λούσιμο -ένα απλό ξέβγαλμα με χλιαρό νερό, αρκεί σε καθημερινή βάση-, όσο στην αποθεραπεία της τρίχας με μαλακτικά έλαια και αντιοξειδωτικές βιταμίνες που παρέχει μια μάσκα μαλλιών».

 Kari Williams, PhD, τριχολόγος και επιστημονική σύμβουλος διασημοτήτων: «Το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας τους καλοκαιρινούς μήνες εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο λιπαρό είναι εκ του φυσικού του το τριχωτό της κεφαλής σας. Και επειδή όσο η θερμότητα και ο ιδρώτας αυξάνεται, συνήθως τα μαλλιά τείνουν να είναι περισσότερο λιπαρά από το χειμώνα, άρα η χρήση σαμπουάν και μαλακτικού γίνεται πιο αναγκαία. Όμως ακόμη και έτσι, προτιμήστε να λούζεστε κανονικά το πολύ μια ή δυο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες επιλέξτε ένα ξηρό σαμπουάν, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την περίσσεια σμήγματος και τους ρύπους χωρίς να χρειάζεται να βρέξετε τα μαλλιά πριν ή να τα ξεβγάλετε μετά».

Juli Phillips, hair stylist στο Planet Salon L.A. (το γνωστότερο και παλαιότερο σαλόνι κομμωτικής στην καρδιά του Χόλιγουντ): «Αν κολυμπάτε καθημερινά όλο το καλοκαίρι, το συχνό λούσιμο δεν είναι απαραίτητο, μιας και τα μαλλιά σας δεν συγκρατούν ρύπους και λιπαρότητα, ενώ επιπλέον, τους αφαιρείτε ακόμη περισσότερη ποσότητα φυσικών, προστατευτικών λιπιδίων της τρίχας. Το μόνο απαραίτητο για την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών σας είναι να ξεπλένεστε καλά με άφθονο νερό μετά την κολύμβηση για να απομακρύνετε κάθε ίχνος αλατιού από τη θάλασσα ή χλωρίου από την πισίνα. Αυτά τα συστατικά φράζουν τους πόρους των μαλλιών και καθιστούν τις τρίχες σας πολύ ευαίσθητες στην τριχόπτωση, στη φθορά και στον αποχρωματισμό. Αντίθετα, οι τακτικές θεραπείες με μάσκες μαλλιών μπορούν να σας προσφέρουν τα πάντα: ενυδάτωση, θρέψη, αναζωογόνηση, εξαφάνιση φριζαρίσματος και ψαλίδας και, φυσικά, βαθύ καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής και της μαλλιών σας από τις ρίζες έως τις άκρες».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ