6 πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε μέχρι σήμερα για τα αντηλιακά

kalokairi-gunaika-ilios-fos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Όταν ήμασταν νεότερες, πασαλειβόμαστε με λίγο αντηλιακό και έξω από την πόρτα. Όμως τώρα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ένας δερματολόγος λύνει όλους τους γρίφους.

- Οι υδατικές κρέμες ή τα προϊόντα μακιγιάζ που περιέχουν αντηλιακά φίλτρα προσφέρουν αρκετή προστασία από τον ήλιο;

«Αν πρόκειται να περάσετε αρκετή ώρα εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία, χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα προϊόν με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω. Ωστόσο αν πρόκειται να μείνετε σπίτι ή στο γραφείο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ένα προϊόν με χαμηλότερο δείκτη (σαν τις υδατικές κρέμες ή τα προϊόντα μακιγιάζ για παράδειγμα) παρέχει ιδανική ασφάλεια», λέει ο Dr. Darrell S. Rigel, κλινικός καθηγητής της δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

- Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη 30+ απ’ ότι ένα με χαμηλότερη προστασία;

Σε ό, τι αφορά στην εξασφαλισμένη θωράκιση της υγείας της επιδερμίδας, η απάντηση είναι καταφατική. Ένα αντηλιακό με δείκτη 30+ σίγουρα θα μειώσει στο μισό τις πιθανότητες εγκαύματος απ’ ό, τι ένα ελαφρύτερο προϊόν με δείκτη 15. «Μη ξεχνάτε όμως ότι κανένα αντηλιακό δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Άρα, η συστηματική χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος είναι αυτό που πρέπει να αναζητάτε να γράφει το αντηλιακό προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε. Και, πάντα με προσεκτική έκθεση στον ήλιο», συμβουλεύει ο γιατρός.

 - Αν βάζω τακτικά αντηλιακό ευρέος φάσματος και με υψηλό δείκτη προστασίας μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία χωρίς χρονικό περιορισμό;

Σε γενικές γραμμές, το πόσο προστατευμένη είστε εξαρτάται από το αν χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και όχι μόνο από το δείκτη SPF ή την «ευρέος φάσματος» προστασία που παρέχει. Το γεγονός είναι ότι ο περισσότερος κόσμος βάζει πολύ λίγο αντηλιακό με αποτέλεσμα να προστατεύεται 50 έως και 80% λιγότερο από τις αναγραφόμενες ενδείξεις του προϊόντος. Όπως τονίζει ο Dr. Rigel, το αντηλιακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να κάθεστε στον ήλιο περισσότερες ώρες από όσες θα καθόσασταν σε φυσιολογικές συνθήκες, καθώς όσο παρατείνεται η έκθεση της επιδερμίδας στην ακτινοβολία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε μελάνωμα.

- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός χημικού και ενός φυσικού αντηλιακού φίλτρου;

Τα προστατευτικά συστατικά ενός αντηλιακού προϊόντος διαχωρίζονται σε ορυκτά (φυσικά) ή χημικά. Η διαφορά είναι ότι τα ορυκτά (σαν τον ψευδάργυρο) έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να αντανακλούν ταυτόχρονα τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ τα χημικά τις απορροφούν μόνο. Τα φυσικά φίλτρα έχουν μεγαλύτερο φάσμα δράσης κι ενώ κάποτε ήταν πολύ πηχτά και «άσπριζαν» πάνω στο δέρμα, τώρα έχουν πολύ καλύτερη καλλυντική υφή. Υπάρχουν ακόμη στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιθανότητες να προκαλέσουν ερεθισμούς τα φυσικά φίλτρα είναι μικρότερες. Παρόλα αυτά, όλα τα συστατικά -φυσικά ή χημικά- που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ είναι 100% ασφαλή.

- Έχουν ημερομηνία λήξης τα αντηλιακά;

Όπως κάθε φαρμακευτικό ή παραφαρμακευτικό σκεύασμα, έτσι και τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης -συνήθως τρία χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ανοιχτεί και δεν έχουν μείνει για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο του… περασμένου καλοκαιριού. «Μετά την ημερομηνία λήξης τα ενεργά συστατικά και τα φίλτρα, μπορεί να χάσουν ορισμένες από τις βασικές προστατευτικές ιδιότητές τους», τονίζει ο ειδικός.

- Πόσο αληθεύει ότι το σολάριουμ είναι πιο ασφαλές από την ηλιοθεραπεία;

Ο Dr. Rigel λέει ότι πρόκειται για έναν μύθο, αφού πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι συγκεντρωμένες δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι λάμπες του σολάριουμ, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και επισπεύδουν τα σημάδια γήρανσης. Μετρήσεις μάλιστα έδειξαν ότι κάποιες συσκευές τέτοιου είδους εκπέμπουν στην ανθρώπινη επιδερμίδα πενταπλάσια ακτινοβολία απ’ ότι ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ήλιος.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ