SOS: αυτό είναι το σημείο του δέρματος που πάντα ξεχνάτε να απλώνετε αντηλιακό

magio-antiliako
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Μολονότι το τριχωτό της κεφαλής είναι συνήθως καλυμμένο με μαλλιά, δεν πρέπει ποτέ να το αφήνετε απροστάτευτο από τον ήλιο. Διαβάστε για ποιους σοβαρούς λόγους.

Σε πρόσωπο και σώμα, ούτε καν διανοείστε να μην απλώσετε πλούσιες στρώσεις αντηλιακού όταν κυκλοφορείτε κάτω από τον ήλιο. Ακόμη και τις πλεξούδες σας, σπάνια θα τις αφήσετε απροστάτευτες. Πόσες φορές όμως έχετε σκεφτεί να βάλετε αντηλιακό στο τριχωτό της κεφαλής σας -στις ρίζες; Σχεδόν ποτέ, λένε οι έρευνες. Και από εκεί ξεκινά μια μεγάλη απειλή τόσο για την υγεία σας, όσο και για την ποιότητα των μαλλιών σας -από τις ρίζες έως τις άκρες. Δείτε τι αναφέρει ο Dominic Burg, διδάκτωρ δερματολογίας, εξειδικευμένος τριχολόγος και επιστημονικός διευθυντής στην Évolis Professional: «Η επιστημονική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία συνδέεται με πρόσκαιρη βλάβη των τριχών, όμως η UV ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής, εκτός από σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που διαταράσσει δραστικά τον κύκλο της τρίχας, οδηγώντας σε ραγδαία τριχόπτωση».

 Ο Dr. Burg συστήνει την υποχρεωτική χρήση αντηλιακών προϊόντων ειδικά για τα μαλλιά, ωστόσο γίνεται ακόμη πιο επίμονος για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής.

«Οι περισσότερες γυναίκες, επειδή διαθέτουν πλούσιο τριχωτό, νομίζουν ότι είναι καλυμμένες από την ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα του κεφαλιού, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Είναι σαν να μαζεύετε σκουπίδια από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά να αδιαφορείτε για τη μόλυνση του βυθού», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το δέρμα της κεφαλής είναι στην κυριολεξία η πηγή της ανάπτυξης των μαλλιών σας, της διατήρησης της υγείας και της λάμψης τους. Και όσο αμελείτε την αντηλιακή του προστασία, τόσο εκείνο το “παρθένο” δέρμα καταστρέφεται ευκολότερα».

Η Dr. Heather Woolery-Lloyd, διευθύντρια ερευνών του τμήματος δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, εξηγεί: «Το ανοσοποιητικό σύστημα του τριχωτού της κεφαλής δεν διαφέρει σε τίποτε από εκείνο του υπόλοιπου δέρματος στο ανθρώπινο σώμα. Παρ’ όλο που εν μέρει είναι περισσότερο προστατευμένο από την ύπαρξη μαλλιών, η έλλειψη αντηλιακής φροντίδας οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε εξασθένιση, καταστρέφοντας τα κύτταρα και τροποποιώντας το γενετικό τους υλικό. Αν αυτά τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ανεμπόδιστα, είναι δυνατό να μεταλλαχθούν και να εξελιχθούν μετά από χρόνια σε καρκίνο του δέρματος».

 Ο Burg λέει ότι μπορείτε να εφαρμόσετε το κανονικό σας αντιηλιακό σώματος στο τριχωτό της κεφαλής, αποφεύγοντας τα προϊόντα σε μορφή σπρέι, επειδή πρόκειται για αερολύματα, τα οποία πιθανότατα περιέχουν αλκοόλες. Αυτές οι φόρμουλες είναι ιδανικές για τις πλεξούδες από τη μέση έως τις άκρες, αλλά όχι κατάλληλες για το δέρμα του τριχωτού.

«Βάλτε λίγη ποσότητα αντηλιακής κρέμας στις παλάμες σας και εφαρμόστε το προϊόν σε όλο τα κεφάλι κάνοντας μασάζ», συμβουλεύει η Woolery-Lloyd και συστήνει να επιλέξετε κάποια κρέμα με υψηλό SPF («ακόμη και όταν φοράτε καπέλο») και μια σύνθεση που περιέχει ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και ενυδατικούς παράγοντες.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ