Τι πρέπει να κάνετε αν καείτε από τον ήλιο

andras-paralia-kalokairi-iliotherapeia-magio
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις after burn, που θα κάνουν ένα ηλιακό έγκαυμα παρελθόν.

Μπορεί να συμβεί στον καθένα: αρκούν µια-δυο ανέμελες ώρες -ντάλα μεσημέρι- στην παραλία χωρίς αντηλιακό, για να το μετανιώσετε φρικτά μόλις επιστρέψετε σπίτι: κατακόκκινο δέρμα που «τσιμπάει», οίδημα, φουσκάλες, κνησμός και αφόρητος, οξύς πόνος. Όσο μικρή κι αν είναι η έκταση του ηλικοκαμένου δέρματος, το κακό που μπορεί να κάνει δεν είναι καθόλου μικρό. Εκτός από την πρόσκαιρη βλάβη που έχει υποστεί το δέρμα και τον βασανιστικό πόνο, οι δερματολόγοι λένε πως ακόμη και ένα μόνο ηλιακό έγκαυμα στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, μπορεί να επιταχύνει την άμεση εμφάνιση ρυτίδων, κηλίδων και άλλων ενδείξεων φωτογήρανσης, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου μακροπρόθεσμα.

Προμηθευτείτε after sun προϊόντα με έκπτωση έως 50%

Και μολονότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιστρέψετε τη βλάβη από ένα έγκαυμα, η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή του μπορεί να επαναφέρει το δέρμα σε φυσιολογική κατάσταση και να θωρακίσει την υγεία σας από τα χειρότερα.

Εδώ, η κούρα after burn, βήμα-βήμα:

Πάρτε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες χάπι κάθε έξι ώρες επί δυο τουλάχιστον ημέρες, για να καταπολεμήσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.  

Δροσίστε και ενυδατώστε την περιοχή. Τις πρώτες ώρες τοποθετείτε μια  δροσερή κομπρέσα κάθε 15 λεπτά και κάνετε δροσερά ντους. Επίσης, το ηλιακό έγκαυμα συνδυάζεται συχνά με ταχύτερη απώλεια υγρών μέσω του δέρματος, γι’ αυτό πίνετε πολλά υγρά ώστε να προλάβετε την αφυδάτωση.

Προμηθευτείτε από το φαρμακείο μια αναπλαστική ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα και parabens, ειδικά δημιουργημένη για ηλιακά εγκαύματα. Τα ενεργά συστατικά της ενισχύουν την αναγέννηση δερματικών κυττάρων, αναδομούν τους κατεστραμμένους και γηρασμένους ιστούς της επιδερμίδας, προσφέρουν ισχυρή ενυδάτωση και παρέχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία.

 Καλό θα είναι να εφαρμόσετε το προϊόν αμέσως μετά το ντους, ώστε να «κλειδώσει» η υγρασία στο δέρμα και να μην ξεφλουδίζει, επαναλαμβάνοντας τη χρήση δυο ή τρεις φορές τη μέρα επί δυο τουλάχιστον εβδομάδες.

Προτιμήστε να φοράτε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο «καμένο» δέρμα να αναπνέει και να μην ερεθίζεται.

Δεν κυκλοφορείτε στον ήλιο για τις επόμενες δυο εβδομάδες, περιορίζοντας τα μπάνια σας μόνο τις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Το κυριότερο: Μην προσπαθείτε να σπάσετε τις φουσκάλες που πιθανώς έχουν δημιουργηθεί γιατί  υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει λοίμωξη και σχηματισμός μόνιμων ουλών. Εάν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στο δέρμα, μην προσπαθήσετε να τις ανοίξετε, καθώς είναι πιθανό να σχηματιστούν ουλές ή να προκύψει λοίμωξη. Οι φουσκάλες θα υποχωρήσουν από μόνες τους μέσα σε μερικές ημέρες.

Προμηθευτείτε after sun προϊόντα με έκπτωση έως 50%