Δροσιζόμαστε με μια υπέροχη και υγιεινή συνταγή για παγωτό καρπούζι από τον ειδικό

pagoto-karpouzi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας κερνά… σπιτικό παγωτό καρπούζι χωρίς ζάχαρη.

Εκεί που νομίζαμε ότι το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει ποτέ, ο ήλιος αποφάσισε να μας δείξει τα… δόντια του. Άξαφνα γεμίζουν οι παραλίες, πίνουμε πολύ περισσότερο νερό ή υγρά και αναζητούμε με πάθος οποιαδήποτε πηγή δροσιάς.

Μεταξύ άλλων, τα αγαπημένα, (πολύ) παγωμένα καλοκαιρινά φρούτα. Κι ενώ τα περισσότερα μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν είναι γευστικά, από τη μυρωδιά ή την όψη, το καρπούζι δεν είναι το ίδιο εύκολο, αν δεν είστε expert του είδους.

Κι αν το καρπούζι, προς μεγάλη μας απογοήτευση, είναι άνοστο, τι το κάνουμε; Μα φυσικά, παγωτό!

Εκμεταλλευόμενοι την ίδια την υφή του φρούτου, αλλά και τη φυσική του γλύκα, κόβουμε και καθαρίζουμε το καρπούζι για να φτιάξουμε «παγάκια» καρπουζιού. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται μόνο ένα μίξερ και 1-2 συστατικά για να δώσουμε υφή κρέμας.

Αν το καρπούζι που έχετε δεν είναι καθόλου γλυκό, αυξήστε την αναλογία του μελιού ή προσθέστε 2 κ.σ. ζαχαρούχο γάλα. Επίσης, για να δώσετε όψη πραγματικού καρπουζιού, προσθέστε στο μείγμα chips σοκολάτας. Μοιάζουν με τα κουκούτσια του φρούτου!

Απολαύστε λοιπόν μια απόλυτα δροσιστική συνταγή, πλούσια σε ενέργεια (για το σώμα και τον εγκέφαλο), βιταμίνη C και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, χωρίς να… καταστρέψετε την προσπάθεια να διαχειριστείτε βάρος και δείκτες υγείας. Χωρίς παγωτομηχανή, χωρίς ζάχαρη και με απόλυτα φυσικές πρώτες ύλες. Κι όλα αυτά με 0,43 ευρώ ανά μερίδα!

Παγωτό καρπούζι χωρίς ζάχαρη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 3 κούπες (~ 460 gr) καρπούζι
  • 60 ml γάλα καρύδας
  • 3 κ.σ. πλήρες γιαούρτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Φύλλα μέντας (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους, το καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και τοποθετούμε τα κομμάτια σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο.

Παγώνουμε τα κομμάτια καρπουζιού στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Ρίχνουμε το μισό καρπούζι στο μίξερ και το «χτυπάμε» μέχρι να αποκτήσει μαλακή υφή.

Αφού ξύσουμε τα τοιχώματα, προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το γιαούρτι και το μέλι. Ακολούθως ρίχνουμε και το υπόλοιπο καρπούζι και ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αν δεν έχετε πολύ δυνατό μίξερ, μην προσπαθήσετε να ανακατέψετε συνολικά περισσότερες από 3-4 κούπες παγωμένου καρπουζιού. Θα είναι πολύ δύσκολο να ανακατέψετε το μείγμα.

Καταναλώστε αμέσως ή βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, για πιο σφιχτή σύσταση. Αν το αφήσετε στην κατάψυξη περισσότερες ώρες, θα χρειαστεί να το αφήσετε εκτός για 30 λεπτά, πριν το καταναλώσετε.

 Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 75 kcal
  • Πρωτεΐνη: 2.05gr
  • Υδατάνθρακες: 14.33gr
  • Φυτικές ίνες: 0.58gr
  • Λιπαρά: 1,7gr
  • Βιταμίνη C: 45mg

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge