Δίαιτα Dukan: πόσο ισχύει η απώλεια 2 κιλών την εβδομάδα;

diaita-dukan-poso-isxuei-i-apoleia-2-kilon-tin-ebdomada-kilon-tin-ebdomada

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2013

Διάσημη στη Γαλλία για πάρα πολλά χρόνια, πλέον η δίαιτα Dukan έχει κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί έμπνευση του Γάλλου γιατρού Pierre Dukan, ο οποίος ασχολούνταν με τη θεραπεία της παχυσαρκίας για περισσότερα από 10 χρόνια. Τι κάνει τη δίαιτα Dukan τόσο μοναδική;

Σε γενικές γραμμές

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία δίαιτα τεσσάρων φάσεων, με πολλές πρωτεΐνες και χαμηλή σε θερμίδες. Βασική αρχή της είναι, ότι θα φάτε όσο θέλετε, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, εφ'όσον αυτό που τρώτε είναι άπαχη πρωτεΐνη, τουλάχιστον στην αρχή.

Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη είναι το κεντρικό θέμα και στις τέσσερις φάσεις της δίαιτας, μαζί με το πίτουρο βρώμης, το άφθονο νερό και 20 λεπτά περπάτημα καθημερινά. Τα λαχανικά επιτρέπονται στο δεύτερο στάδιο, που ακολουθείται από μικρές ποσότητες φρούτων.

Αν είστε ειδήμονες στις δίαιτες, αυτή ίσως σας θυμίζει τη δίαιτα Atkins, για γρήγορη απώλεια κιλών, 1-2 κιλά την ημέρα κατά την πρώτη φάση. Ωστόσο, η διαφορά της Dukan είναι ότι υπόσχεται πως η πείνα θα εξαφανιστεί μετά την τρίτη ημέρα.

Στις προειδοποιήσεις, που αναφέρονται για όσους αποφασίσουν να την κάνουν είναι η κακή αναπνοή, η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία, η κόπωση και όλες οι συνέπειες μιας δίαιτας που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.

Τι μπορείτε να φάτε;

1η φάση: Επίθεση

Η φάση της επίθεσης είναι αρκετά απλή: τρώτε όσο θέλετε από άπαχη πρωτεΐνη, μαζί με 1,5 κουταλια της σούπας πίτουρο βρώμης και 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 72 άπαχων ή χαμηλών σε περιεκτικότητα ειδών κρέατος (εκτός από το χοιρινό και αρνί), ψαριών, πουλερικών, αυγών, σόγιας και άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων.

2η φάση: Περιπολία

Η φάση της περιπολίας επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες από 28 μη-αμυλούχα λαχανικά, κάθε δεύτερη ημέρα, μαζί με μια απεριόριστη κατανάλωση άπαχης / χαμηλής σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης και 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης. Τα καρότα, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι και οι πατάτες δεν είναι σε αυτή τη λίστα των λαχανικών, αλλά υπομονή, θα εμφανιστούν σε επόμενη φάση.

3η φάση: Ενοποίηση

Η φάση της ενοποίησης επιτρέπει απεριόριστη πρωτεΐνη (συμπεριλαμβανομένων του χοιρινού και του αρνιού πλέον) και λαχανικά κάθε μέρα, μαζί με ένα φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 1 κομμάτι σκληρού τυριού.

Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε 1-2 μερίδες αμυλούχων τροφίμων και 1-2 «χαριστικά» γεύματα (όπου μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε). Η ουσία της συγκεκριμένης φάσης είναι να γίνει η πρωτεΐνη βασικός πυρήνας της διατροφής σας, μία ημέρα κάθε εβδομάδα, κατά προτίμηση την ίδια ημέρα.

4η φάση: Σταθεροποίηση

Η φάση της σταθεροποίησης αφορά στη συντήρηση του σχεδίου της δίαιτας. Ο Pieer Dukan υπόσχεται ότι μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε χωρίς να ανακτήσετε τα χαμένα σας κιλά, εφόσον φυσικά ακολουθήσετε τους κανόνες του: μία ημέρα την εβδομάδα, ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διατροφή σε πρωτεΐνες, όπως ακριβώς έλεγε η 1η φάση, δηλαδή πρωτεΐνη, 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης και 20 λεπτά περπάτημα. Ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες απλά ξεχάστε τα.

Τι επιτρέπεται;

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, ξίδι και μπαχαρικά παίρνουν το πράσινο φως στη δίαιτα Dukan. Ενώ η δίαιτα είναι υπερ της πρόσληψης πολυβιταμίνών με μέταλλα, ημερησίως.

Πώς λειτουργεί;

Στη θεωρία, το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής: Η 1η φάση προάγει την ταχεία απώλεια βάρους με μια δίαιτα βασισμένη αποκλειστικά στην άπαχη πρωτεΐνη. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει από 1-10 ημέρες και η αναμενόμενη απώλεια κιλών είναι 3.5 κιλά σε 5 ημέρες (όσο υπερβολικό και αν ακούγεται).

Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες ανάλογα με το πόσο βάρος θέλετε να χάσετε, το σώμα σας ανακτά και προσαρμόζεται στην απώλεια του βάρους. Ο Pierre Dukan προτείνει να «κολλήσετε» σε αυτή τη φάση, μέχρι να φτάσετε στο στόχο σας. Υπολογίζεται, ότι σε αυτή τη φάση μπορείτε να χάνετε 2 κιλά την εβδομάδα.

Η 3η φάση είναι η πολύ σημαντική περίοδος μεταξύ της απώλειας βάρους και της συντήρησης, τότε δηλαδή που αρχίζει να διαφαίνεται φως στο τέλος του απέραντου τούνελ για την απώλεια βάρους. Είναι η στιγμή, που το σώμα σας είναι ευάλωτο αλλά αν καταφέρετε να μείνετε σε αυτή τη φάση πέντε ημέρες για κάθε κιλό που έχετε χάσει, τότε θα γλιτώσετε από το φόβο να ξαναπάρετε τα κιλά.

Η τελευταία, η 4η φάση, επικεντρώνεται στη συντήρηση των κιλών και προορίζεται να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ειδικού, θα διατηρήσετε το βάρος σας. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό αυτής της φάσης είναι ότι μία φορά την εβδομάδα (την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα) πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνη και πίτουρο βρώμης και να περπατάτε 20 λεπτά.

Τι λένε οι ειδικοί;

Το σίγουρο είναι ότι αν την ακολουθήσετε κατά γράμμα θα χάσετε κιλά, καθώς η δίαιτα Dukan περιορίζει δραστικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Επίσης η έλλειψη υδατανθράκων μετριάζει το αίσθημα της πείνας, αλλά η χαμηλή θρεπτική της αξία, βάζει σε κίνδυνο την καλή υγεία.

Για παράδειγμα, η πρόσληψη πολυβιταμινών δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τις απώλειες από την μη κατανάλωση φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιών λιπών, που είναι ανεπαρκείς στη διατροφή Dukan.

Ο κίνδυνος ωστόσο για τους ειδικούς έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά, όταν δουν τις πρώτες απώλειες συνεχίζουν σε πιο περιοριστικές φάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Χάνοντας πάνω από 1-2 κιλά την εβδομάδα μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε πέτρες στη χολή και απώλεια μυϊκού ιστού. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα, η κακή αναπνοή, η ξηροστομία και η κόπωση θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινο πανί» επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μία υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

Tα συμπεράσματα δικά σας.