Βασιλικές ιπποδρομίες: Συνεχίζεται η παράδοση με τα ευφάνταστα καπέλα

askot-13 TOBY MELVILLE
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Πάνω από 300 χρόνια μετρά ο ανταγωνισμός για την πιο εξωφρενική εμφάνιση.

Με θάρρος, φαντασία, χιούμορ και μερικές δόσεις κιτς προσήλθε (και) φέτος η αριστοκρατία της Βρετανίας για να παρακολουθήσει τις βασιλικές ιπποδρομίες του Άσκοτ (Royal Ascot festival), στο Μπερκσάιρ.  

Οι βασιλικές ιπποδρομίες φέτος διοργανώνονται 18-22 Ιουνίου.  

Οι περίφημοι αγώνες έχουν μακρά ιστορία, συγκεντρώνουν περίπου 300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, δίνουν χρηματικά έπαθλα που ξεπερνούν τις 6.500.000 λίρες και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της βρετανικής κοινωνίας- οι Βρετανοί, ως γνωστόν, δεν χάνουν την ευκαιρία να διοργανώνουν εκδηλώσεις και φεστιβάλ με αυστηρό πρωτόκολλο, επισημότητες και φυσικά βασιλικές συμμετοχές για να σφραγίζουν τον επίσημο χαρακτήρα.  

Οι ιπποδρομίες του Άσκοτ συνδέονται στενά με την βασιλική οικογένεια, η οποία δίνει συχνά το παρών στην πενθήμερη διοργάνωση ενώ άλογά της διαγωνίζονται και διακρίνονται στους αγώνες. Έτσι και φέτος ήταν όλοι τους εκεί- η μόνη που χάλασε την απαρτία ήταν η Μέγκαν Μαρκλ η οποία γέννησε πρόσφατα και μάλλον γλίτωσε την βασιλική σύναξη. Την αρχή έκανε η βασίλισσα Άννα η οποία διέκρινε τη δημοφιλία που θα είχαν στο μέλλον οι αγώνες καθιερώνοντάς τους το 1711.   

Η Ολίβια Κόλμαν στην ταινία « Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου ενσαρκώνει την βασίλισσα Άννα.  

Το απολαυστικό dress code, ωστόσο, των επισκεπτών των αγώνων τείνει να τραβάει τα βλέμματα, ίσως περισσότερο και από τους ίδιους τους αγώνες.  Σύμφωνα με τους διοργανωτές άλλωστε το ντύσιμο αποτελεί μέρος της εμπειρίας των αγώνων και γι΄αυτό οι κανόνες ευπρεπούς εμφάνισης είναι πολλοί, συγκεκριμένοι και αυστηροί.  

Το απόλυτο must για γυναίκες και άνδρες είναι τα καπέλα, συνήθως απλά και σικάτα για τους άνδρες αλλά μικρά έργα τέχνης για τις γυναίκες. Βέβαια συχνά δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις καθώς αρκετοί κύριοι σκάνε μύτη με αξιόλογα καπέλα και ευφάνταστες γραβάτες.  

Action Images via Reuters / JOHN SIBLEY
Action Images via Reuters / JOHN SIBLEY
REUTERS / Henry Nicholls

Το υπόλοιπο outfit διαφέρει σε επισημότητα ανάλογα με την περίσταση. Γενικά υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες περιστάσεων και αρκετοί κανόνες που περιγράφουν τα δεκτά χρώματα, τα δεκτά ρούχα ή τα δεκτά μήκη φούστας- υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για τις κάλτσες!