Πιάστε την υγεία σας στα... πράσα

prasa
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Βγάζουν μια γλυκύτητα που νοστιμίζει ένα πιάτο και είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που δρουν συνολικά προς όφελός μας. Ο λόγος για τα πράσα και τη μεγάλη διατροφική τους αξία.

Το πράσο είναι ένα λαχανικό με στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, με τους Ρωμαίους να φαίνεται να το διαδίδουν στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσου, με κυριότερες στην Ελλάδα τα πράσα καλέμια, με μακρύ τρυφερό βλαστό που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα, τα πράσα Άργους, με μακρύ παχύ βλαστό, των οποίων καλλιέργειες βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία. τα πράσα Αρτάκης, των οποίων ο βολβός τους είναι κοντός και καλλιεργούνται στη Νότια Ελλάδα αλλά σε μικρή έκταση και τα γιγάντια Ιταλίας, με το μεγαλύτερο παχύ βολβό.

Το πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες, ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), ενώ χρησιμοποιείται και σε σάλτσες. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κρεμμυδιού αλλά είναι πιο ήπια και πιο γλυκιά και τα οφέλη του πολλά και θαυμαστά.

Τα πράσα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο και αποτελούν καλό αντικαταστάτη του κρεμμυδιού σε stir-fry πιάτα, σούπες και ζωμούς. Έρευνες το συσχετίζουν με την καλή υγεία της καρδιάς, ενώ φαίνεται πως προστατεύει από κάποια είδη καρκίνου, καρκίνου όπως του εντέρου και του μαστού, χάρη στην κερκετίνη του και σε άλλες ουσίες του που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους.

Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, είναι πλούσια σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Ακόμη, τα πράσα περιέχουν αλλισίνη που φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ταυτόχρονα παρουσιάζει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου και στη συνολική υγεία.

Πλύνετέ τα καλά, κόψτε τα στη μέση, κρατήστε το πάνω μέρος για ζωμούς και κόψτε κατά μήκος το κάτω μέρος τους. Αλείψτε τα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με μυρωδικά πριν τα ψήσετε ή προσθέστε τα στο σπανακόρυζό σας για περισσότερη γλυκύτητα και νοστιμιά.