Γιατί οι άνδρες πρέπει να τρώνε γιαούρτι

andras-diatrofi-proino-giaourti-xumos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Οι άνδρες που τρώνε τακτικά γιαούρτι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφάνισης προκαρκινικών δυσπλασιών κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που τρώνε δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αδένωμα – δηλαδή πολύποδες στο έντερο που μπορεί τελικά να γίνουν καρκίνος.

Αφού παρακολούθησαν περισσότερους από 32.000 άνδρες για 25 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 19% λιγότερα αδενώματα. Επιπλέον, οι συστηματικοί καταναλωτές γιαουρτιού είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις υψηλότερου κινδύνου δυσπλασίες.

 Δεδομένου ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν γιατί η κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο προκαρκινικών δυσπλασιών. Ωστόσο, υποθέτουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε δύο βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο γιαούρτι – τα Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γιαουρτιού θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη διαρροή του εντέρου – όταν σωματίδια τροφίμων που δεν έχουν χωνευτεί, οι βακτηριακές τοξίνες και μικρόβια διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα – και επιπλέον προστατεύουν από ασθένειες.

Ο ερευνητής Δρ Yin Cao, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε τα εξής:

«Τα δεδομένα μας παρέχουν νέα στοιχεία για το ρόλο του γιαουρτιού στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και τη δυνατότητα των βακτηρίων του εντέρου να ρυθμίσουν αυτή τη διαδικασία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το γιαούρτι μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας ευρέως αποδεκτός παράγοντας που μπορεί να συμπληρώσει τις προσυμπτωματικές εξετάσεις και να μειώσει τον κίνδυνο αδενώματος».

 Η μελέτη παρακολούθησε συνολικά 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες, οι οποίες έκαναν ενδοσκόπηση του πεπτικού – μια διαδικασία που επιτρέπει στους γιατρούς να κοιτάξουν το εσωτερικό του εντέρου χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου το πόσο γιαούρτι έτρωγαν.

Κατά την περίοδο της μελέτης, 5.811 προκαρκινικές δυσπλασίες εμφανίστηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες. Ενώ οι άνδρες που κατανάλωναν γιαούρτι είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τέτοιες δυσπλασίες, δεν παρατηρήθηκε καμία τέτοια συσχέτιση στις γυναίκες.

Πηγή: iatrikanews.gr