Δέκα διατροφικές αλήθειες που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι

froutosalata
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Συγκεντρώσαμε κάποιες αλήθειες για τη διατροφή που θα έπρεπε να αποτελούν κοινή λογική για όλους, αλλά δυστυχώς πολλοί τις αγνοούν και παραπλανούνται από μύθους και παρανοήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Τα τρανς λιπαρά είναι ακατάλληλα για κατανάλωση
Είναι ανθυγιεινά, παράγονται με υψηλή πίεση, θερμότητα, με την προσθήκη υδρογόνου σε αέρια μορφή και την παρουσία κάποιου καταλύτη. Αυτή η διαδικασία καθιστά τα φυτικά έλαια στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρανς λιπαρά, όμως, είναι άκρως ανθυγιεινά και συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών τα έχει απαγορέψει. Κάτι που πρέπει να ξέρετε, αν ελέγχετε ετικέτες, είναι ότι τα τρανς λιπαρά κυκλοφορούν και ως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, ενώ υπάρχει περίπτωση τροφές που τα περιέχουν σε ποσότητα μικρότερη των 0,5 γρ. ανά μερίδα, να αναγράφουν 0 τρανς λιπαρά.

Δεν χρειάζεται να τρώτε κάθε 2-3 ώρες
Έχει κυκλοφορήσει πολύ και από ειδικούς επαγγελματίες υγείας ότι το να καταναλώνουμε μικρά και πιο συχνά γεύματα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Κάποιες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι το μέγεθος και η συχνότητα των γευμάτων δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο βάρος ή την καύση του λίπους. Για κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση φαγητού κάθε 2-3 ώρες δεν είναι βολική και αυτό που πρέπει απλώς να έχετε στο μυαλό σας είναι απλώς να μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάει και να καταναλώνετε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα.

Τα σακχαρώδη ποτά είναι το πιο παχυντικό προϊόν στη σύγχρονη διατροφή
Η υπερβολή στη ζάχαρη μπορεί να είναι άκρως επιβλαβής για την υγεία και όταν τη λαμβάνετε σε υγρή μορφή είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, ακριβώς γιατί ο εγκέφαλος δεν την αντιλαμβάνεται ως θερμιδογόνο τροφή κι έτσι δεν παρακινείστε να φάτε λιγότερο από άλλες τροφές. Από όλα τα junk food, μάλιστα, τα αναψυκτικά με ζάχαρη θεωρούνται τα πιο παχυντικά.

Οι τροφές χαμηλών λιπαρών δεν είναι και οι πιο υγιεινές
Υπάρχουν πολλαπλές μακροχρόνιες μελέτες που δείχνουν ότι οι τροφές με χαμηλά λιπαρά τελικά δεν βοηθούν ούτε στην απώλεια βάρους, ούτε στην πρόληψη ασθενειών σύμφωνα με το healthline.com. Επιπρόσθετα, μάλιστα, η τάση αυτή οδήγησε στη δημιουργία πλήθους νέων επεξεργασμένων τροφών με χαμηλά λιπαρά, με την προσθήκη ζάχαρης ή άλλων ουσιών, ώστε να καλυφθεί το κενό γεύσης που δημιουργείται από τα λιγότερα λιπαρά. Οι τροφές που έχουν από τη φύση τους χαμηλά λιπαρά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά είναι ωφέλιμες και δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες επεξεργασμένες χαμηλών λιπαρών.

Οι χυμοί φρούτων δεν διαφέρουν πολύ από τα αναψυκτικά
Σίγουρα οι φρέσκοι χυμοί μας παρέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που βρίσκουμε στα φρούτα, αλλά δυστυχώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι ανάλογη με αυτή των αναψυκτικών. Λόγω του ότι απουσιάζουν οι φυτικές ίνες και η μάσηση, είναι πολύ εύκολο να καταναλώσουμε πολλή ζάχαρη πίνοντας χυμούς, με ένα φλιτζάνι (240ml) πορτοκαλάδας να περιέχει την ίδια ζάχαρη με δύο ολόκληρα πορτοκάλια.

Πρέπει να «ταΐζουμε» τα καλά βακτήρια του εντέρου
Ξέρατε ότι τα βακτήρια που συναντάμε στο έντερο ξεπερνούν τα ανθρώπινα κύτταρα στον οργανισμό μας σε αναλογία 10 προς 1; Τα βακτήρια αυτά και η ισορροπία τους στο έντερο μπορεί να επηρεάσει τα πάντα στον οργανισμό μας, από την ψυχολογία, την απώλεια βάρους, τον εγκέφαλο και τη συνολική μας υγεία. Κι όπως κάθε κύτταρο του οργανισμού, έτσι κι αυτά χρειάζονται τροφή, με τις διαλυτές φυτικές ίνες (σε φασόλια,  μπιζέλια, βρόμη, κριθάρι, φρούτα, αβοκάντο κ.ά.) να είναι η καλύτερη επιλογή.

Η χοληστερίνη δεν είναι ο εχθρός
Ο κύριος ένοχος για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι η ίδια η χοληστερίνη, αλλά το είδος των λιποπρωτεϊνών που τη μεταφέρουν στον οργανισμό. Η LDL είναι η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη και αντίστοιχα η HDL η υψηλής πυκνότητας, και είναι αυτές που έχουν περισσότερη σημασία, με την LDL να πρέπει να παραμένει χαμηλή και την HDL υψηλή. Για τους περισσότερους ανθρώπους η διαιτητική χοληστερόλη παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών. 

Τα συμπληρώματα απώλειας βάρους λειτουργούν σπάνια
Τα διάφορα συπληρώματα για απώλεια βάρους που συναντάτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ δεν φέρνουν σχεδόν ποτέ αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες. Ακόμη και τα λίγα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά, η επίδρασή τους είναι τόσο μικρή που δεν δημιουργούν κάποια φανερή διαφορά. Ο καλύτερος τρόπος να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε είναι με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση που θα υιοθετήσετε ως τρόπο ζωής.

Κάποια φυτικά έλαια πρέπει να αποφεύγονται
Φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο περιέχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Η υψηλή πρόσληψη αυτών των λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα-3 οδηγεί σε αύξηση της φλεγμονής στον οργανισμό και γενικότερα τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 μπορεί να συμβάλλουν σε οξειδωτικό στρες σε κάποιους ανθρώπους, συμβάλλοντας στη δημιουργία καρδιαγγειακών παθήσεων. Προτιμήστε το ελαιόλαδο, το λάδι canola και άλλα λάδια που έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6.

«Βιολογικό» ή «χωρίς γλουτένη» δεν σημαίνει και υγιεινό
Τόσο τα βιολογικά προϊόντα, όσο και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται προσοχή, όμως, στην επιλογή καθώς μπορεί ένα επεξεργασμένο προϊόν να αναγράφει «χωρίς γλουτένη» ή «από βιολογικά υλικά», αλλά η επεξεργασία που έχει υποστεί να το καθιστά ανθυγιεινό. Προτιμήστε φυσικά βιολογικές και χωρίς γλουτένη τροφές αντί για επεξεργασμένες, αν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς.