Οι must τροφές του καλοκαιριού για να δείχνετε νεότερες

diatrofi-kalokairi-ugeia-pisina-gunaika-omorfia
ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Οι καλοκαιρινές διατροφικές επιλογές αντιγήρανσης.

Οι ειδικοί που σχετίζονται με την αντιγήρανση -δερματολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί και βιολόγοι- σ’ ένα πράγμα επιμένουν: τρώγοντας τις σωστές τροφές, η επιδερμίδα σας θα δείχνει νεότερη, επειδή θα θρέφεται, θα προστατεύεται, θα αναπλάθεται και θα λάμπει με τον πιο απλό, φυσικό και απολαυστικό τρόπο. Στις διακοπές -τι πιο εύκολο;- επενδύστε σε κάθε είδους καλοκαιρινές γεύσεις, όπως φρέσκα ψάρια, εποχιακά φρούτα και κηπευτικά, ωμούς καρπούς (και λίγο ταχίνι), με σκοπό να απαλύνετε τις ρυτίδες γήρανσης ή έκφρασης και να αναδείξετε τη φρεσκάδα και τη λάμψη του προσώπου σας.

 Οι καλοκαιρινές διατροφικές επιλογές αντιγήρανσης:

Πίνετε δυο smoothies από φρέσκα φρούτα, όπως καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο και φράουλα κάθε μέρα: ένα μόλις ξυπνήσετε και έναν νωρίς το απόγευμα. Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης C που περιέχουν αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα, ενισχύουν τη φυσική αναγέννηση του κολλαγόνου, του οποίου η διαταραχή οδηγεί στην ταχύτερη εμφάνιση ρυτίδων.

Τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (ανανάς, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, γκρέιπφρουτ και καρότο) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα και επουλώνει τα σημάδια της ακμής.

Η ντομάτα είναι η βασικότερη πηγή λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά την επιδερμίδα του προσώπου να αποφεύγει τα εγκαύματα από τον ήλιο και μαζί με την πληθώρα  καροτενοειδών που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.

 Τα λεγόμενα «φτωχά» ψάρια, όπως σαρδέλα, γάβρος, γόπα, μαρίδα, αθερίνα και κουτσομούρα, είναι «πλούσια» σε ω-3 λιπαρά οξέα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό.

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι τόσο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, που καταφέρνουν να λειαίνουν και να ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα κάνοντάς την πιο λαμπερή και σφριγηλή. Επιπλέον τα καρύδια, βοηθούν στη καταπολέμηση δερματίτιδων και εκζεμάτων χάρη στην παρουσία του α-λινολεϊκού οξέος στη σύνθεσή τους.

Κόβετε ένα αβοκάντο μέσα τη σαλάτα σας. Είναι γεμάτο βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία καθιστούν το δέρμα πιο ανθεκτικό στη φυσιολογική φθορά. Επίσης περιέχει το σημαντική ποσότητα νιασίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραΰνει το δέρμα και μειώνει τις πανάδες.

Το ταχίνι (χειμώνα-καλοκαίρι) περιέχει ευεργετικό μαγνήσιο. Δεκάδες είναι οι επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν την έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό ως κύρια αιτία των χρόνιων δερματικών φλεγμονών και της πρόωρης γήρανσης.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ