Προβλέπεται η καρδιακή ανακοπή;

kardia-fos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Τώρα, αμερικανοί επιστήμονες έφτιαξαν ένα έξυπνο εργαλείο που παρακολουθεί τους ανθρώπους ανέπαφα για πιθανή καρδιακή ανακοπή, ενώ αυτοί κοιμούνται.

Καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια απώλεια καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο με διαγνωσμένη ή μη καρδιακή νόσο. Έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τη διακοπή του καρδιακού παλμού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η διακοπή της καρδιακής λειτουργίας με τη σειρά της συνεπάγεται ότι δεν οξυγονώνονται τα όργανα του σώματος. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αναταχθεί στα περισσότερα θύματα αν αντιμετωπιστεί εντός λίγων λεπτών. Αν δεν χορηγηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια μπορεί να προκληθούν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες ή ο ασθενής μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε λίγα λεπτά.

Τώρα, αμερικανοί επιστήμονες έφτιαξαν ένα έξυπνο εργαλείο που παρακολουθεί τους ανθρώπους ανέπαφα για πιθανή καρδιακή ανακοπή, ενώ αυτοί κοιμούνται. Το σύστημα, που χρησιμοποιεί ένα ειδικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, βασίζεται σε ένα «έξυπνο» φορητό ηχείο (όπως το Amazon Alexa και το Google Home) ή σε ένα smartphone για να ανιχνεύει τον ήχο της αναπνοής και να καλέσει αυτόματα για επείγουσα βοήθεια, αν χρειαστεί. Η συσκευή ανιχνεύει από απόσταση έως έξι μέτρων το 97% των περιπτώσεων αναπνευστικών συμβάντων που προδιαθέτουν για καρδιακή ανακοπή.

 Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από ανακοπή, συχνά μόνοι στο σπίτι τους, όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά. Περίπου οι μισοί εμφανίζουν λίγο πριν αγωνιώδη αναπνοή, καθώς αγωνίζονται να πάρουν οξυγόνο. «Πρόκειται για ένα είδος θορύβου που η μοναδικότητά του το καθιστά ένα καλό βιοδείκτη ήχου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει την καρδιακή ανακοπή», δήλωσε ο δρ Τζέικομπ Σανσάιν, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα επίπεδα επιβίωσης.

Η ομάδα δημιούργησε έναν νέο αλγόριθμο που θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε σαν μια αυτόνομη εφαρμογή (app) είτε σαν μια λειτουργία σε ένα «έξυπνο» ηχείο ή smartphone, που θα «τρέχει» παθητικά και θα παρακολουθεί την αναπνοή, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται. Οι ερευνητές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τη νέα τεχνολογία μέσω της νεοσύστατης εταιρείας Sound Life Sciencies.

Πηγή: iatrikanews.gr