Μαυρίστε ασφαλέστερα τρώγοντας περισσότερο...χαλκό

kalokairi-gunaika-magio-iliotherapeia-maurisma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Διαβάστε ποια συστατικά σε τροφές χαρίζουν σέξι μπρονζέ χρώμα με απόλυτη ασφάλεια.

Ένα ωραίο σοκολατί, μπρονζέ ή χρυσαφένιο χρώμα στην επιδερμίδα είναι το ζητούμενο κάθε καλοκαίρι. Αλλά για να μην διακινδυνεύετε την υγεία σας εκτεθειμένη για ώρες κάτω από τον ήλιο ώστε να το αποκτήσετε, μάθετε πόσο εύκολα θα μαυρίσετε ομοιόμορφα και φυσικά.

«Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση τις κατάλληλες τροφές θα διαπιστώσετε πόσο ανώδυνα και αποτελεσματικά θα μεταμορφώνεται σταδιακά το δέρμα σας σε λαμπερό μπρονζέ, χωρίς να χρειαστεί να καθίσετε ούτε λεπτό στον ήλιο», λέει η Joan Salge Blake, κλινική διαιτολόγος στο Boston University, μέλος του συμβουλίου της Αμερικανικής Εταιρείας Διαιτολογίας και συγγραφέας. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αυτά τα συγκεκριμένα συστατικά, τα οποία υπάρχουν κατά βάση σε πολύ υγιεινές τροφές, προσφέρουν επιπλέον αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία, προάγουν την ενυδάτωση και την ανάπλαση του δέρματος μετά τον ήλιο, ενώ διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο σε όλες εκείνες τις μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων του δέρματος, που ενισχύουν τη σύσφιξη και διατηρούν τη νεότητα», προσθέτει η Blake.

 Τα φυσικά συστατικά που προσφέρουν μαύρισμα εφάμιλλο με το ηλιακό

Το μαύρισμα του δέρματος το καλοκαίρι αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του σώματος στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, ωθώντας τα μελανοκύτταρα να εκκρίνουν μελανίνη. Η αύξηση παραγωγής μελανίνης είναι εντέλει αυτή που κάνει το δέρμα σκουρότερο, σε μια ποικιλία αποχρώσεων ανάλογα με τον τύπο του δέρματος -από σοκολατί και μπρονζέ έως χρυσαφί. Την ίδια ακριβώς δράση επιτυγχάνουν (αλλά εκ των έσω) και μερικά συστατικά που υπάρχουν σε μια ποικιλία υγιεινών τροφών. Η ειδικός εξηγεί:

Χαλκός: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια, συκώτι, θαλασσινά, καρύδια,  σταφύλια και μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσιες πηγές χαλκού, ενός  ιχνοστοιχείου που φέρνει πολλά οφέλη στην υγεία και το δέρμα με κυριότερα τη δέσμευση των ελεύθερων ριζών, τον σχηματισμό της ελαστίνης, τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και την ταχύτερη επούλωση πληγών. Παράλληλα όμως, διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται σε υψηλότερους ρυθμούς η μελανίνη.

Καροτενοειδή: Υπάρχουν κατά βάση σε πορτοκαλο-κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως καρότο, ντομάτα, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, μάνγκο, κολοκύθες. Εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία που παρέχουν αυτές οι τροφές και την ελαχιστοποίηση ερεθισμών και πανάδων από τον ήλιο, έχουν σημαντική συνεισφορά στην αύξηση της παραγωγής μελανίνης.

Βιταμίνες: Η Α, η Ε και η C είναι απαραίτητες βιταμίνες για την άμυνα του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, με την έλλειψή τους να οδηγεί σε ξηροδερμία, ρυτίδες, ραγάδες μέχρι και καρκίνο του δέρματος. Η επαρκής πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτές τις τρεις βιταμίνες (φανταστείτε κάθε υγιεινή τροφή που επιλέγετε για τα μενού σας και θα τις βρείτε μέσα τους σε υπερεπάρκεια -ψάρια, ελαιόλαδο, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, ντομάτες, λεμόνια κλπ.), όχι μόνο δρουν προστατευτικά ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά επιπρόσθετα ωθούν τα μελανοκύτταρα να εκκρίνουν περισσότερη μελανίνη.  

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ