Το Νο 1 μυστικό για δέρμα απαλό σαν φρέσκο...βούτυρο

gunaika-paralia-kalokairi-magio-maurisma-krema-antiliako
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Εκμεταλλευθείτε τις σπάνιες καλλυντικές ιδιότητες του shea butter, αποκτώντας μωρουδίστικη επιδερμίδα.

Μπορεί ένα βούτυρο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπατε την επιδερμίδα σας στον καθρέφτη προς το καλύτερο; Κι όμως. Το shea butter (ή βούτυρο καριτέ, ή βούτυρο βουτυροσπέρμου) παράγεται από τον καρπό του σπάνιου δέντρου shea, το οποίο φυτρώνει και καλλιεργείται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Παραδοσιακά, αιώνες τώρα, η συγκομιδή του γίνεται μόνο από γυναίκες, αφού λέγεται ότι μόνο αυτές έχουν την ικανότητα να να ξεχωρίσουν μεταξύ του καρπού που είναι κατάλληλος για την παρασκευή καλλυντικού και αυτού που μπορεί μόνο να φαγωθεί, ωμό ή μαγειρεμένο. Μάλιστα τα χρήματα που κερδίζουν αυτές οι γυναίκες από την συλλογή του shea butter είναι αποκλειστικά δικά τους. Γι’ αυτό άλλωστε και «shea» σημαίνει στην τοπική γλώσσα «γυναικείος χρυσός».

Αρκεί να αγγίξετε την υφή ενός προϊόντος που περιέχει shea butter για να καταλάβετε αμέσως τη σπάνια ιδιαιτερότητά του: Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα αέρινο, βελούδινο υλικό, σαν φίνο μετάξι, το οποίο μόλις το τοποθετήσετε στο δέρμα (ή τα μαλλιά σας) διαπιστώνετε πως δεν έχει σχεδόν καθόλου βάρος -σαν να πρόκειται για ένα συστατικό που ανατρέπει το νόμο της βαρύτητας. Όμως η ωραιότερη απόλαυση που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας είναι να ζεστάνετε μια μικρή δόση shea butter στις παλάμες σας και να την απλώσετε κατόπιν σε σημεία που νιώθετε ότι είναι εξαιρετικά ξηρά, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, οι φτέρνες.

Εκτός απ’ αυτή τη σούπερ απαλυντική του δράση το shea butter διαθέτει και δυο ακόμη πολύ συγκεκριμένα θεραπευτικά πλεονεκτήματα: αυξάνει κατακόρυφα την ελαστικότητα του δέρματος και δρα αναλγητικά σε πόνους των αρθρώσεων και των κλειδώσεων.

Το shea butter θα το βρείτε:

- Σε κρέμες προσώπου: Είναι πολύ απαλές και πλούσιες στην υφή, έχουν ενισχυμένη θρεπτική δράση και συνήθως απευθύνονται σε επιδερμίδες με ιδιαίτερο πρόβλημα ξηρότητας.

- Σε αφρόλουτρα και σαμπουάν: Περιέχουν συχνά και πρωτεΐνη σόγιας, όπου σε συνδυασμό με το shea butter επαναφέρουν όλη τη χαμένη ενέργεια στην επιδερμίδα και αναδομούν την τρίχα σε βάθος.

- Σε κρέμες μαλλιών: Μαλακώνουν εύκολα την τρίχα και σε συνδυασμό με βιταμίνες  ενυδατώνουν και  δυναμώνουν τα μαλλιά από τις ρίζες.

- Σε θεραπευτικά γαλακτώματα μασάζ: Αυτά περιέχουν σχεδόν 60% shea butter, ενώ το υπόλοιπο προϊόν είναι συνήθως σταγόνες από ευκάλυπτο, πεύκο, μέντα και καμφορά. Τέτοια προϊόντα είναι ιδανικά για μετά τα σπορ, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά για χαλάρωση από ένταση και στρες.

- Στα περισσότερα από τα ντελικάτα και πολυτελή στερεά ή υγρά σαπούνια: Τα νιώθετε στο δέρμα σας τόσο απαλά και ελαφρά, αφού στο 99% των περιπτώσεων περιέχουν shea butter. Συνήθως είναι και αρωματισμένα με άγριο τριαντάφυλλο ή εμπλουτισμένα με αμυγδαλέλαιο, γάλα, μέλι, δεντρολίβανο και καλέντουλα (με τα υπερ-ενυδατικά άνθη της) και αποτελούν από μόνα τους μια καθημερινή φροντίδα ομορφιάς και υγιεινής.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ