Μήπως είστε εθισμένοι στο παγωτό;

pagoto
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Αν και έχει μια υγιεινή χροιά, το παγωτό παραμένει μια από τις πιο εθιστικές τροφές και βλέποντας το βίντεο θα καταλάβετε αμέσως τι εννοούμε.

Από την άνοιξη κιόλας, όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν, το παγωτό μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ το καλοκαίρι με τον καύσωνα, φαντάζει πάντα σαν μια γλυκιά και δροσερή όαση. Γι' αυτό και λίγοι μπορούν να του αντισταθούν.

Η βασική πρώτη ύλη του είναι το γάλα, το οποίο μας χαρίζει πρωτεΐνη και ασβέστιο, η οποία συνοδεύεται από υδατάνθρακες που μας δίνουν ενέργεια και προέρχονται από τις γλυκαντικές ουσίες ή τα φρούτα και τους χυμούς τους, που μπορεί να λάβουμε κι από εκεί κάποιες βιταμίνες.

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όμως, πέραν της υγιεινής του χροιάς, αφού περιέχει τεχνητές χρωστικές ουσίες και πλήθος κορεσμένων λιπαρών που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Οι γεύσεις και η υφή του τελειοποιήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε γεύσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ σε παγωτό, από τσιχλόφουσκα μέχρι… μαγειρίτσα, με διάφορα χημικά να προστίθενται με σκοπό να τους δώσουν χρώμα, πλούσια υφή και να τα βοηθήσουν να διατηρούνται περισσότερο.

Ως μια comfort τροφή, το παγωτό παρουσιάζει μια εθιστική χροιά, την οποία εξηγεί παρακάτω ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης, ενώ μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο American Journal of Clinical Nutrition το συγκαταλέγει στις πιο εθιστικές τροφές. Θέλετε να μάθετε γιατί; Δείτε το βίντεο.

Τι να θυμάστε πριν επιλέξετε το παγωτό σας
-Αρχικά τον καταψύκτη. Πρέπει να μην περιέχει υπερβολική ποσότητα παγωτών και να βρίσκεται σε σκιερό μέρος.

-Να μην έχει υδαρή υφή, να είναι σκληρό και η συσκευασία του να μην είναι στραπατσαρισμένη.

-Να μην επιλέξετε λιωμένο παγωτό που έχει ξαναπαγώσει, καθώς το πιθανότερο είναι να έχει αλλοιωθεί.

-Αποφύγετε αυτά με τα πολύ έντονα χρώματα, καθώς προφανώς έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλες ποσότητες χρωστικών ουσιών.

-Όσον αφορά τα χύμα παγωτά, προσέξτε η βιτρίνα που φυλάσσονται να είναι καθαρή, μακριά από την είσοδο του μαγαζιού και τη ζέστη και ότι το κουτάλι με το οποίο σερβίρεται, να πλένεται συχνά –ζητήστε για σιγουριά, να το πλύνουν πριν σας βάλουν παγωτό.

-Καλύτερη επιλογή είναι η γρανίτα, που περιέχει τα λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.