Ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα; Βρείτε τις διαφορές

gunaikes-xamogelo-kalokairi-skate
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Τα σημάδια πρόσκαιρης αφυδάτωσης της επιδερμίδας συχνά παρερμηνεύονται ως μόνιμη ξηρότητα. Εδώ, λύνουμε το γρίφο και προτείνουμε τις ανάλογες συμβουλές.

Παρόλο που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, η ξηρή και η αφυδατωμένη επιδερμίδα έχουν σημαντικές διαφορές. Η βασικότερη, έχει να κάνει με τον φυσιολογικό τύπο του δέρματος (στην περίπτωση της ξηρής επιδερμίδας), ενώ η δεύτερη αφορά σε μια κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε τύπο δέρματος (ξηρό, λιπαρό, μεικτό, κανονικό), όταν εκτίθεται στον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας ή τις εσωτερικές συνθήκες κλιματισμού.

 Τι σημαίνει ξηρός τύπος επιδερμίδας: Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν παράγει αρκετά λιπίδια (χειμώνα-καλοκαίρι), χάρη στα οποία συγκρατείται η υγρασία στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, η οποία έχει ιδιαίτερη δομή, που μοιάζει με πλέγμα από κύτταρα και λιπίδια και ο ρόλος της είναι να μπλοκάρει την εξάτμιση της υγρασίας. Από μια άποψη, τα μειωμένα λιπίδια έχουν θετική πλευρά: επιδερμίδα λεία χωρίς σπυράκια, μαύρα στίγματα και ακμή. Απ’ την άλλη, η όψη γίνεται πιο θαμπή και τραχιά επειδή τα νεκρά κύτταρα τείνουν να συσσωρεύονται στην επιφάνειά της.

- Για τη φροντίδα της ξηρής επιδερμίδας, επιλέγετε πλούσιες κρέμες εμπλουτισμένες με μαλακτικούς και καταπραϋντικούς παράγοντες και συστατικά που τροφοδοτούν την επιδερμίδα με τα πολύτιμα λιπίδια, που αποτρέπουν την απώλεια της πολύτιμης υγρασίας.

Ποια η διαφορά με την αφυδατωμένη επιδερμίδα: Η αφυδάτωση είναι μια παροδική κατάσταση της επιδερμίδας και μπορεί κατά περιόδους να παρουσιαστεί σε διαφορετικούς τύπους της, τόσο στην ξηρή, για την οποία είναι σύνηθες, όσο και στη λιπαρή. Ανάμεσα στους παράγοντες που αποστραγγίζουν την υγρασία της επιδερμίδας, την στεγνώνουν και την αφυδατώνουν είναι οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, η παρατεταμένη επαφή με το νερό (ιδιαίτερα το ζεστό), η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μειωμένη κατανάλωση νερού, καθώς και η έλλειψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή. Η όψη της αφυδατωμένης επιδερμίδας είναι θαμπή, η υφή της τραχιά, ενώ τείνει να εμφανίζει λεπτές γραμμές, κυρίως γύρω από τα μάτια και το στόμα.

- Για να ενυδατωθεί η επιδερμίδα και να επανέλθει γρήγορα στην κανονική της κατάσταση πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες που επιτείνουν την αφυδάτωση. Αποφεύγετε τις τονωτικές λοσιόν με οινόπνευμα, τα προϊόντα καθαρισμού με θειικά άλατα, τα σκληρά σαπούνια και την σκληρή απολέπιση. Αντίθετα, επιλέγετεενυδατικές κρέμες με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε νερό και συστατικά που ευνοούν την παροχή υγρασίας στα κύτταρα της επιδερμίδας ενισχύοντας τη δράση τους με ενυδατικό serum. Επίσης οι μάσκες εντατικής ενυδάτωσης και θρέψης αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο. Για τις λιπαρές επιδερμίδες που έχουν υποστεί αφυδάτωση, προσέχετε ώστε τα προϊόντα που επιλέγετε να προσθέτουν υγρασία, χωρίς όμως να επιβαρύνουν τη λιπαρότητα, διασφαλίζοντας ισορροπία στο δέρμα μας.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ