Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα του σκορπιού, της τσούχτρας και της μέλισσας

thalassa-filoi-nero-kalokairi-diakopes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Πώς να θεραπεύσετε τα τσιμπήματα στο δέρμα, από τους 3 συνήθεις υπόπτους των καλοκαιρινών διακοπών.

Η ζωή στην εξοχή δεν είναι και τόσο αθώα, όσο φαντάζεστε. Ειδικά αν ανήκετε στους παραθεριστές που προτιμούν το κάμπινγκ και τις διακοπές στη φύση, σκόπιμο είναι να είστε προετοιμασμένοι για πολλές απρόσκλητες επισκέψεις από το ζωικό βασίλειο.

Μέλισσα και σφήκα

«Το επώδυνο τσίμπημα αυτών των εντόμων δημιουργεί συνήθως ερυθρότητα του δέρματος, τοπικό πρήξιμο και μούδιασμα, συμπτώματα τα οποία προκαλούνται από ένα μείγμα αιμολυτικών και νευροτοξικών τοξινών, που υπάρχουν στο κεντρί αυτών των εντόμων» εξηγεί ο αλλεργιολόγος κ. Αντώνης Βυθούλκας. «Γι’ αυτό χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί, ιδίως όταν βρίσκεστε στην παραλία και φοράτε μόνο ένα μαγιό ή αν τύχει και βρεθείτε κοντά σε μελίσσια ή περιοχές με καρποφορία σταφυλιών. Τα πολλαπλά τσιμπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε εμετούς, διάρροιες, γενικευμένο οίδημα, δύσπνοια υπόταση ή ακόμη και σοκ» επισημαίνει ο γιατρός.

Η αντιμετώπιση: Στις συνήθεις ελαφρές περιπτώσεις χρησιμοποιείστε ειδικά τοπικά επιθέματα, sticks αμμωνίας και, για προληπτικούς λόγους, αντιισταμινικά φάρμακα, τα οποία καλό είναι να έχετε προμηθευτεί πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας. «Ωστόσο υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό υπερευαίσθητων ατόμων (της τάξης του 0,4-4%) όπου με ένα και μόνο τσίμπημα εμφανίζουν βαρύτατη καταπληξία, δηλαδή σοκ, κυρίως από τσίμπημα σφήκας. Επειδή λοιπόν σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένα τσίμπημα μπορεί να αποβεί μοιραίο, επιβάλλεται η άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο για υποδόρια χορήγηση αδρεναλίνης», λέει ο γιατρός.

 Σκορπιός

Όσοι το έχουν υποστεί μιλάνε για τον πιο δυνατό πόνο που μπορεί να έχουν νιώσει ποτέ. Ο σκορπιός, είναι ένα ερπετό που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από μεγάλες πέτρες και το δάγκωμά του δημιουργεί άμεσο και οξύτατο άλγος, συνοδευόμενο με μικρό πρήξιμο και τοπικό μούδιασμα της περιοχής. Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε 4-5 ώρες ενώ αν δεν παρουσιαστούν άλλες επιπλοκές υποχωρούν πλήρως σε 1-2 ημέρες.

Η αντιμετώπιση: «Πάγος, τοπικά παυσίπονα και αντιισταμινικά φάρμακα αρκούν τις περισσότερες φορές για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα» λέει η φαρμακοποιός Καίτη Ρήγου. «Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες, όπου το τσίμπημα του σκορπιού θα προκαλέσει εντός 2 ωρών θόλωση της όρασης, σιελόρροια, ρινόρροια, αρρυθμίες ή υπερθερμία και απαιτείται άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο».

Τσούχτρα και μέδουσα

Εκατοντάδες ασπόνδυλα (τσούχτρες, μέδουσες, θαλάσσιες ανεμώνες κλπ.) ή σπονδυλωτά θαλασσινά (σκορπιοί, δράκαινες, σαλάχια, γατόψαρα κλπ.) είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε ανυποψίαστους κολυμβητές ή ερασιτέχνες ψαροντουφεκάδες. Ακόμη και η απλή επαφή με αυτά (και ιδίως της τσούχτρας) μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, δερματικές βλάβες, επίμονο κνησμό ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση διάσπαρτων πομφών (φουσκάλες). Σε τσίμπημα θαλάσσιου σπονδυλωτού κάποιες φορές εμφανίζεται αδυναμία, ναυτία, ιδρώτας και κράμπες. Όμως στις συνήθεις περιπτώσεις ασπόνδυλων τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα λίγες ώρες, ενώ το κοκκίνισμα και ο ελαφρύς κνησμός μπορεί να επιμένουν έως και ένα 24ωρο.

Η αντιμετώπιση: Αφαιρέστε άμεσα την προσκολλημένη “κεραία” της τσούχτρας με μια πετσέτα και επαλείψτε την περιοχή με αμμωνία ή οινόπνευμα. «Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν επιβάλλεται το πλύσιμο με αλατούχο νερό και ο ψεκασμός με κορτιζονούχο σπρέι σε συνδυασμό με λήψη παυσίπονων» υπογραμμίζει η φαρμακοποιός. 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ