Τι να κάνετε για να κρατήσετε τους μύκητες μακριά από τα πόδια σας

podia-mukites-kalokairi-ammos-perpatima-thalassa-diakopes-molunsi
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Μην αφήσετε φέτος το καλοκαίρι τους μύκητες να κάνουν πάρτι στα δικά σας πόδια.

Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών και των καθημερινών εξορμήσεων σε πλαζ και πισίνες, καραδοκούν δεκάδες ύπουλοι εχθροί της υγείας των ποδιών σας. Γι’ αυτό πάρτε τα κατάλληλα μέτρα πριν βρεθείτε αιχμάλωτες στις επώδυνες επιπλοκές που προκαλούν οι μολύνσεις στα κάτω άκρα.

Οι μύκητες δεν κάνουν διακρίσεις: Ούτε τα πεντάστερα ξενοδοχεία με τις πολυτελείς πισίνες, ούτε οι άρτια οργανωμένες παραλίες πρέπει να σε εφησυχάζουν, αφού τα μικρόβια στα πόδια μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη αρχίζοντας το καταστροφικό τους έργο, ακόμη και αν όλα γύρω σας είναι φαινομενικά πεντακάθαρα. Ειδικά αν συνηθίζετε να κυκλοφορείτε ξυπόλυτη, περιλαμβάνεστε αυτόματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μυκητίαση, μια χρόνια και επώδυνη πάθηση, που παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν: Πρώτο ενδεικτικό σημάδι θεωρείται η έντονη κακοσμία των ποδιών που επιμένει. Επόμενο στάδιο είναι η φαγούρα συνδυαστικά με πόνο ανάμεσα στα δάχτυλα και στο τελικό στάδιο μιλάμε για ανοιχτές πληγές έως και παραμορφώσεις σε νύχια και δέρμα.

 Πώς θα προλάβετε μια μυκητίαση:

- Σκουπίστε σχολαστικά τα πόδια σας μετά από κάθε επαφή με το νερό και ειδικά τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.

- Φοράτε πάντα τις σαγιονάρες σας στην άμμο, στην πισίνα ή τις κοινόχρηστες ντουζιέρες.

- Πείτε όχι στα αθλητικά παπούτσια ή σε άλλα κλειστά υποδήματα και αν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, θυμηθείτε να φοράτε βαμβακερές κάλτσες τις οποίες θα πλένετε αμέσως μόλις τις χρησιμοποιήσετε. 

- Να έχετε τη δική σας πετσέτα μόνο για τα πόδια και να την αλλάζετε συχνά.

Πώς θεραπεύεται η μόλυνση: Γενικά η μυκητίαση απαιτεί επίπονη και μακράς διάρκειας θεραπεία (από 4 έως 12 εβδομάδες). Αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε τη θεραπεία που θα σας δοθεί από το δερματολόγο ως το τέλος, γιατί οι περισσότεροι πάσχοντες αμελούν ή διακόπτουν τη χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων τις πρώτες μέρες που τα συμπτώματα υποχωρούν και η μόλυνση επανακάμπτει δριμύτερη.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ