Γιατί οι φυτικές βαφές μαλλιών έχουν γίνει το super trend της haute couture

gunaika-kokkina-mallia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Μερικά ωραία πράγματα που θα νιώσετε, βάφοντας τα μαλλιά σας με φυτικά χρώματα.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανακουφιστικό από το να γνωρίζετε τι τροφές βάζετε στο στομάχι σας και τι συστατικά απλώνετε στο δέρμα σας -και τα δυο, σε καθημερινή βάση. Πάνω απ’ όλα η υγεία, συνδυαστικά με πολλαπλάσια οφέλη στην σιλουέτα, την ομορφιά, την αύξηση της ευεξίας και τη διατήρηση της νεότητας, με ένα πέπλο ενσυνείδητης οικολογίας...

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τις βαφές των μαλλιών!

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι επιστημονικές έρευνες μιλούν για την βλαπτικότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών. Πολλές από τις χημικές ουσίες που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία, αφού η συστηματική χρήση τους σχετίζεται με δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμό, ξηροδερμία (έως και εμφάνιση καρκίνου). Γι’ αυτό άλλωστε, όλο και περισσότεροι hair colorists -με οικολογικές ανησυχίες- τείνουν να επιλέγουν φυτικές βαφές για τις πελάτισσές τους. «Οι χημικές βαφές ναι μεν προσφέρουν τη λάμψη στην τρίχα μετά τη βαφή, αλλά αυτό διαρκεί μόνο για τρεις με τέσσερις μέρες. Μετά τα μαλλιά φαίνονται άτονα και θαμπά. Οι φυτικές βαφές μαλλιών έρχονται να καλύψουν όλες τις λειτουργίες των χημικών, χρησιμοποιώντας όμως όσο το δυνατόν λιγότερες βλαβερές ουσίες», λέει ο Anthony Cristiano, ένας από τους κορυφαίους hair stylists της βιομηχανίας της μόδας και global artistic director της Phyto Paris.

 Τι αγνά συστατικά περιέχει μια φυτική βαφή μαλλιών

Τα φυτικά χρώματα προσφέρουν ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό στρώμα πάνω από την τρίχα. Το εσωτερικό μένει ανέγγιχτο, επιτρέποντας στα μόρια να δεθούν με την υγιή ίνα και να κρατηθούν για περισσότερο, γεγονός που σημαίνει πως το χρώμα θα παραμείνει ζωντανό και λαμπερό. Οι φόρμουλες των φυτικών βαφών μαλλιών συνήθως αποτελούνται από ενεργά εκχυλίσματα βοτάνων, οξέων φρούτων, σταριού, βρώμης, argan, συνδυαστικά με χέννα, φυτική κερατίνη και βιταμίνες, όλα με φυσικές χρωστικές ιδιότητες. «Αυτά τα αγνά συστατικά δεν βαραίνουν τα μαλλιά, χαρίζουν λαμπερό χρώμα και παράλληλα, μπορούν να βοηθήσουν προβλήματα όπως η ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής, η απώλεια τριχών και ο περιορισμός της απώλειας σημαντικών πρωτεϊνών κατά το λούσιμο και το ξέβγαλμα. Επιπλέον, οι φυτικές βαφές δε μολύνουν το νερό όταν ξεπλένονται, ενώ είναι κατάλληλες για εγκύους και θηλάζουσες», τονίζει ο Cristiano.

Επιλέγοντας μια φυτική βαφή μαλλιών για το σπίτι πρέπει να ξέρετε ότι συνήθως είναι σε μορφή σκόνης και απαιτεί λίγα παραπάνω λεπτά προετοιμασίας και εφαρμογής, ενώ η χρωματική τους παλέτα δεν είναι τόσο ευρεία όσο των χημικών βαφών, ωστόσο, να θυμάστε ότι μία τέτοια βαφή μπορεί να θρέψει σε βάθος την τρίχα και να την κάνει να λάμπει από υγεία και ομορφιά. Αν μη τι άλλο, θα έχετε και ήσυχη τη συνείδησή σας απέναντι στο περιβάλλον.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ