Τι είναι τα άλατα Epsom και πώς διατηρούν τη νεανικότητα σε δέρμα και μαλλιά

alati
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ένα δώρο της φύσης στην περιποίηση της επιδερμίδας από την κορυφή έως τα νύχια (spoiler: δεν είναι πραγματικό αλάτι).

\Ανακαλύφθηκαν στα μέσα του 17ου αιώνα, όπου αναδύθηκαν μαζί με το νερό από μια μικρή πηγή του ομώνυμου χωριού στη νοτιοανατολική Αγγλία. Όταν η πηγή στέρευε από νερό κατά τη διάρκεια ανομβρίας -ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες- στις καταλήξεις των πηγών, απέμεναν μικροσκοπικές άχρωμες κρυσταλλικές ενώσεις που μοιάζουν οπτικά με το θαλάσσιο αλάτι. Ωστόσο, οι σύγχρονοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ενώσεις: το επιτραπέζιο θαλασσινό αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο, ενώ τα άλατα Epsom είναι μία ένωση δύο πολύτιμων μετάλλων, του μαγνησίου και του θειικού άλατος -ευρύτερα γνωστή ως θειικό μαγνήσιο.

Τέσσερις αιώνες πριν, οι κάτοικοι του χωριού Εpsom αντιλήφθηκαν πρώτοι τα αμέτρητα οφέλη αυτού του «αλατιού» στον οργανισμό: ανακούφιση μυϊκών πόνων, καταπολέμηση φλεγμονών, επούλωση πληγών, πλούσια μαλλιά και υγιές δέρμα. Σήμερα, τα «άλατα» Epson, αποτελούν την Νο1 εναλλακτική κούρα για παθήσεις του δέρματος και της ομορφιάς, που ξεκινούν από τα μαλλιά και φτάνουν μέχρι τις άκρες των ποδιών. Μάθετε πώς:

 Απολέπιση: Φτιάξτε ένα μείγμα από άλατα Empson και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και εφαρμόστε σε βρεγμένο δέρμα, εκτελώντας ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις.

Καθαρισμός προσώπου: Προσθέστε στην κρέμα ή στο γαλάκτωμα καθαρισμού, μισό κουταλάκι άλατα Epsom, εκτελώντας ελαφρύ μασάζ. Εξαφανίστε τα σπυράκια: Σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέστε 1 κουταλάκι άλατα Epsom και 3 σταγόνες ιωδίου. Εφαρμόστε με βαμβάκι απευθείας στα σπυράκια.

Καταπολεμήστε την δυσοσμία των ποδιών: Αναμίξετε μισό φλιτζάνι αλάτων Epsom σε ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για 10 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε την κακή οσμή από τα πόδια και ταυτόχρονα θα δώσετε την ενυδάτωση που έχουν ανάγκη.

Πιο λαμπερά μαλλιά: Σε 3 λίτρα νερό προσθέστε 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι άλατα Εpsom. Σκεπάστε την λεκάνη με μία μεμβράνη και αφήστε για 24 ώρες. Την επομένη μέρα αδειάστε το μείγμα σε στεγνά μαλλιά. Αφήστε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια λουστείτε κανονικά με σαμπουάν.

Μαλλιά με όγκο: Προσθέστε σε μία κατσαρόλα ένα μέρος μαλακτικού μαλλιών και ένα μέρος άλατα Εpsom. Αφού ζεστάνετε το μείγμα, εφαρμόστε σε όλο το μήκος της τρίχας. Αφήνετε 20 λεπτά και ξεπλένετε.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ