Κατεψυγμένα τρόφιμα: τι πρέπει να ξέρετε

katepsugmena-frouta-laxanika
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone.gr εξηγούν όλα αυτά που πρέπει να ξέρουμε για τα κατεψυγμένα στη διατροφή μας.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι ένας προσιτός τρόπος να καλύψετε την ημερήσια σύσταση κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών. Στην πραγματικότητα, οι οικογένειες που ενσωματώνουν κατεψυγμένα τρόφιμα στη καθημερινότητα τους μπορεί να έχουν καλύτερη διατροφή. Με τόσες πολλές επιλογές στο διάδρομο των κατεψυγμένων, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να βρείτε κάτι που καλύπτει και τα δικά σας γούστα.

Οφέλη των κατεψυγμένων τροφίμων
Στην σύγχρονη εποχή, η εξοικονόμηση χρόνου είναι σημαντικός παράγοντας για αυτό και τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για κάποιον που δεν αφιερώνει πολύ χρόνο στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα των γευμάτων του.

Ακόμα, τα φρούτα και τα λαχανικά που συλλέγονται σε μέγιστη ωριμότητα και καταψύχονται μέσα σε λίγες ώρες, δεν χάνουν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, τα κατεψυγμένα τρόφιμα διατηρούν τις βιταμίνες και τα μέταλλά τους και δεν μεταβάλλεται η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα σε σύγκριση με τα φρέσκα τρόφιμα, επειδή τα φρέσκα τρόφιμα, αν δεν καταναλωθούν άμεσα χάνουν μέρος από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν με την πάροδο του χρόνου.

 Επίσης, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν έναν βολικό και προσιτό τρόπο για την ενσωμάτωση υγιεινών τροφών από κάθε ομάδα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων, των λαχανικών, των πρωτεϊνών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Όχι μόνο μπορεί τα κατεψυγμένα τρόφιμα να είναι πιο προσιτά στην τιμή, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων.

Επιλέγοντας έξυπνα
Ωστόσο δεν παρασκευάζονται όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο. Για αυτό μπορεί κάποια να είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα και αλάτι. Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα τρόφιμα, κοιτάξτε την ετικέτα και τα συστατικά τους και αποφύγετε αυτά με τις πρόσθετες σάλτσες.

Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα γεύματα, συγκρίνετε τις διατροφικές ετικέτες τους για να επιλέξετε την πιο θρεπτική επιλογή. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα κατεψυγμένα γεύματα θεωρούνται περισσότερο από μία μερίδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διπλασιάσετε ή να τριπλασιάσετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στην διατροφική ετικέτα εάν καταναλώσετε ολόκληρη τη συσκευασία. Επιλέξτε αυτά που περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι και η περιεκτικότητα τους είναι υψηλότερη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Διατηρήστε τα ασφαλή
Για να διατηρήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα ασφαλή, ακολουθήστε τις μεθόδους μαγειρέματος που αναφέρονται στην κάθε συσκευασία. Ο ασφαλέστερος τρόπος απόψυξης των κατεψυγμένων τροφίμων είναι στο ψυγείο. Κατά την απόψυξη του κρέατος στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι δεν πέφτουν «ζουμιά» πάνω σε άλλα τρόφιμα. Για να ξεπαγώσετε γρήγορα, τοποθετήστε το φαγητό σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και βυθίστε το σε κρύο νερό μέχρι να ξεπαγώσει, αντικαθιστώντας το κρύο νερό κάθε μισή ώρα και μαγειρέψτε το τρόφιμο αμέσως μετά την απόψυξη. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να αποψυχθούν στο φούρνο μικροκυμάτων και πρέπει να μαγειρευτούν αμέσως μετά την απόψυξη.

www.dietzone.gr