Τρεις μοβ τροφές που πρέπει να τρώτε

batomoura
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Το μοβ χρώμα που συναντάμε φυσικά σε κάποιες τροφές, οφείλεται στην ανθοκυανίνη, που συμβάλλει στην υγεία των αγγείων και της καρδιάς και είναι φουλ αντιοξειδωτική. Γενικότερα, να θυμάστε ότι οι μοβ τροφές εχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, ενώ σημαντική παρουσία έχει και η ρεσβερατρόλη που συμβάλλει στα υγιή τοιχώματα των αρτηριών. Ανάμεσα στις μοβ τροφές θα βρείτε τη μοβ πατάτα, τα παντζάρια, τα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα κ.ο.κ., εμείς, όμως, επικεντρωνόμαστε σε τρεις τροφές.

Βατόμουρα: Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες χαρίζοντάς μας αντιοξειδωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα, οι ανθοκυανίνες λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C ενισχύοντας την υγεία του δέρματος και διατηρώντας το κολλαγόνο μας ισχυρό. Τα βατόμουρα έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E που είναι επίσης αντιοξειδωτική και σε ελλαγικό οξύ, δρώντας κατά των χρόνιων παθήσεων και του καρκίνου. 

Μοβ λάχανο: Εκτός από νόστιμο, δροσερό και τραγανό, το μοβ λάχανο τονώνει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, που συμβάλλει στην υγεία των οστών. Πέραν της σαλάτας, δοκιμάστε να το προσθέσετε και σε σούπες ή κάντε το τουρσί, αυξάνοντας τη διατροφική του αξία χάρη στα προβιοτικά, που προωθούν την υγεία στο στομάχι και το έντερο.

Μελιτζάνα: Άλλο ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, αλλά και σε μαγνήσιο και κάλιο, όπως και φυτικές ίνες που προωθούν την υγεία του εντέρου και μας κρατούν χορτάτους. Η φλούδα της έχει μεγάλη διατροφική αξία, γι' αυτό μην την παραλείπετε. Ακόμη, περιέχει φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων και στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση.