Κηλίδες και πανάδες: σπιτικές κούρες για πρόληψη και μείωση ακόμη και στις διακοπές

maska-omorfias-gunaika
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Για να μην επιστρέψετε από τις διακοπές με έντονες δυσχρωμίες που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση, διαβάστε αυτό.

Η έντονη επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ, οδηγεί σε βλάβες οι οποίες οφείλονται, απλά, στον αμυντικό μηχανισμό του δέρματος επειδή τα μελανοκύτταρα παίρνουν εντολή να προστατέψουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία παράγοντας περισσότερη μελανίνη. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε δυο πράγματα: απ’ τη μια χαρίζει την πολυπόθητη μπρονζέ όψη, αλλά απ’ την άλλη απορρυθμίζεται η ισορροπία των μελανοκυττάρων, τα οποία δεν προλαβαίνουν να διαχειριστούν και να επιδιορθώσουν τις φθορές από τις επιθέσεις διαρκείας που υφίσταται η επιδερμίδα -ακόμη και όταν φοράτε αντηλιακό με τον υψηλότερο δείκτη. Αποτέλεσμα; Η εμφάνιση ανεπιθύμητων δυσχρωμιών -πανάδων και κηλίδων, με τις πρώτες να εμφανίζονται ακόμη και μέσα σε ένα καλοκαίρι, ενώ με τις δεύτερες, να εμφανίζονται σταδιακά λειτουργώντας αθροιστικά όσο περνούν τα καλοκαίρια...

 Κατά τη διάρκεια των διακοπών σπάνια θα ανακαλύψετε τις δυσχρωμίες, αφού το δέρμα είναι έντονα μαυρισμένο, όμως επιστρέφοντας πίσω, το πρόβλημα αποκαλύπτεται σταδιακά και πολύ ορατά. Και τότε, μόνο ο δερματολόγος μπορεί να δώσει λύσεις.

Υπάρχουν όμως μερικοί απλοί τρόποι να προλάβετε την εμφάνιση πανάδων και κηλίδων ή ακόμη και να απαλλαγείτε έγκαιρα όταν οι φθορές είναι ακόμη νωπές. Και η λύση βρίσκεται σε 4 απλές φυσικές τροφές, που έχουν την «μαγική» ιδιότητα να βοηθούν τα μελανοκύτταρά σας να «χαλαρώνουν» ενώ εσείς ...κοιμάστε.

Εφαρμόστε αυτές τις 4 αυτοσχέδιες κούρες λίγο πριν τον βραδινό ύπνο:

- Κόψτε μια φέτα λεμονιού και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις το δέρμα σας για μερικά λεπτά. Ο χυμός λεμονιού περιορίζει την έκκριση σμήγματος και καθαρίζει τις ήπιες κοκκινίλες και δυσχρωμίες που μπορεί να εμφανίσει στο δέρμα.

- Βάλτε σε ένα μπλέντερ ένα αγγούρι και χτυπήστε το μέχρι να πολτοποιηθεί. Στραγγίξετε ελαφρά και απλώστε σε πρόσωπο και ντεκολτέ για μερικά λεπτά.

Ο χυμός του αγγουριού, πέρα από βιταμίνη C, σίδηρο και φώσφορο που περιέχει, παρέχει και φυσική λευκαντική δράση στην επιδερμίδα.

- Κόψτε μια μεγάλη ντομάτα σε κομμάτια και χτυπήστε τα στο μπλέντερ, απλώνοντας σε όλα τα προβληματικά σημεία -μέτωπο, μάγουλα, λαιμός. Ο χυμός της ντομάτας είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και παρέχει βαθιά αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας που έχουν υποστεί υπεριώδη ακτινοβολία.

- Σε μια κούπα βραστό νερό προσθέστε μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε φυσικό περιβάλλον και αφού στραγγίξετε, το τοποθετείτε σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού, απλώνοντας σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ. Ο μαϊντανός συνδυαστικά με το χυμό λεμονιού παρέχουν ισχυρές λευκαντικές ιδιότητες, ενώ ο μαϊντανός από μόνος του έχει αποδεδειγμένη ωφέλεια στην μείωση κηλίδων και πανάδων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει ερυθρότητα, ερεθισμούς και φλεγμονές.

- Το επόμενο πρωί: Χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη αντηλιακή κρέμα προσώπου κατά των πανάδων με χρώμα και SPF 50, η οποία παρέχει ισχυρή αντηλιακή θωράκιση, προστασία από τη φωτογήρανση, ομοιόμορφη κάλυψη της επιδερμίδας με χρώμα, ενώ μειώνει το φαινόμενο των πανάδων και τον σχηματισμό νέων. Αρκεί, αν αποφεύγετε τον μεσημεριανό ήλιο.  

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ